η θεατρική μηχανή
παραστάσεις
εραστάς του θεάτρου
Νέα & Ανακοινώσεις
τι έγραψε ο τύπος
επικοινωνία
 
«Αυτός που Είχε» : Το Καβαλιώτικο νεο-νουάρ!

«Αυτός που Είχε» : Το Καβαλιώτικο νεο-νουάρ!

"Αυτός που Είχε": ΕΝΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΜΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Πηγή έμπνευσης το φυσικό «φιλμ-νουάρ σκηνικό» της πόλης

Η Καβάλα πάντα αποτελούσε πηγή έμπνευσης διαφόρων καλλιτεχνών και ιδίως ποιητών και λογοτεχνών. Το αστυνομικό θέμα όμως με το οποίο καταπιάστηκε ο Δημήτρης Κεραμεύς ήταν πρωτοποριακό για τα λογοτεχνικά δεδομένα της πόλης, καθώς μέσα από φωτογραφικές και ρεαλιστικές περιγραφές μας μεταφέρει στο σκηνικό μιας άλλης Καβάλας.
«Θυμήθηκα κάτι ράθυμα καλοκαίρια, καθώς ξεσκάλιζα παλιά αστυνομικά μυθιστορήματα». Αυτή η εισαγωγή της φιλολόγου Μαρίνας Ζάζαρη εκφράζει και την πρώτη εικόνα που ανακάλεσαν στο μυαλό τους οι περισσότεροι από όσους βρέθηκαν προχθές στο café - bar ΜΑΟ, για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Κεραμέα με τίτλο «Αυτός που είχε». Ένα βιβλίο με έντονη τη σύζευξη ρεαλισμού και μυθοπλασίας, «ένα σύμπλεγμα στιγμών που ζήσαμε με στοιχεία φανταστικά», όπως το περιέγραψε η κ. Ζάζαρη, ενώ παράλληλα ο Κώστας Αναγνώστου, ερασιτέχνης ηθοποιός της «Θεατρικής Μηχανής», διάβαζε αποσπάσματα από το βιβλίο. Στοιχεία από το αστυνομικό δελτίο της πόλης δημιουργούν ένα κλίμα αμερικάνικου φιλμ-νουάρ της δεκαετίας του 1950, με τη «σκηνοθετική» βοήθεια των στενών με τα καλντερίμια και της γενικότερης γραφικότητας της πόλης. Ο κεντρικός ήρωας κινείται μέσα στη νύχτα, έχοντας σαφείς υπαρξιακές ανησυχίες και τάσεις αυτοκαταστροφικές, ενώ διακατέχεται κι από μία καταγγελτική αναφορά απέναντι στα προβλήματα της εποχής μας. Παράλληλα, οι τέχνες σΆ όλες τις μορφές τους, δημιουργούν ένα θεατρικό σκηνικό τόσο στην πόλη, όσο και στο κείμενο. «Ο Δημήτρης είναι προικισμένος με αφηγηματική ευχέρεια, ενώ είναι συνεπής στις φιλολογικές και λογοτεχνικές τεχνικές απαιτήσεις ενός ευανάγνωστου και απαιτητικού κειμένου», συνεχίζει η κ. Ζάζαρη. Ο ίδιος ο Κεραμέας χαρακτήρισε το κείμενό του ως ένα «φιλμ-νουάρ που κινείται στα όρια του φανταστικού μέσα στην εποχή του 1950, με πολλά στοιχεία λογοτεχνίας, όπου ο αναγνώστης βλέπει τα γεγονότα μέσα από μια κλειδαρότρυπα, τα οποία συνδέονται και καθοδηγούνται από στοιχεία ποίησης και τραγωδίας». Το εγκώμιο του συγγραφέα έπλεξε και ο Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας, Νίκος Τσουμπάκης, με εκτενείς βιογραφικές αναφορές, αλλά και ο Δήμαρχος της πόλης, Κωστής Σιμιτσής, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρενέβη και ο Διαμαντής Αξιώτης, καταξιωμένος λογοτέχνης της πόλης, κάνοντάς μάλιστα κι ένα «δώρο» στον συγγραφέα, καθώς τον πληροφόρησε ότι το σύγγραμμά του συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 150 «προτεινόμενα για διάβασμα», σύμφωνα με το περιοδικό «Διαβάζω».

Θανάσης Σοφιανός εφ. ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΡΑΜΕΥΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ
«Αυτός που Eίχε»

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με την υπόθεση να διαδραματίζεται στην πόλη της Καβάλας, είναι το νέο δημιούργημα του συγγραφέα Δημήτρη Κεραμέα
Γνώριμα μέρη, αλλά και πρόσωπα από την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Καβάλας, αποτυπώνονται στο βιβλίο, δοσμένα ωστόσο με τέτοιον τρόπο ώστε απλώς ο συγγραφέας να τα φωτογραφίζει.

-Τι σημαίνει ο τίτλος του βιβλίου «Αυτός που Eίχε»;
Πολλοί μου το ρωτάνε αυτό, ωστόσο δεν μπορώ να το αποκαλύψω διότι θα ήταν σαν να σας αποκάλυπτα το στόρι του βιβλίου και επειδή μιλάμε για μια αστυνομική ιστορία, θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω, διότι θα καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα. ΠαρΆ όλα αυτά μπορώ να πω ότι όλοι είχαν κάτι μέσα στην ιστορία, όλοι οι πρωταγωνιστές και στην πορεία το απώλεσαν.

-Στο βιβλίο πρωταγωνιστούν γνωστά ονόματα της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Ποιά μπορεί να είναι αυτά;
Τα πρόσωπα αυτά, επίσης δεν θα αποκαλύψω ποιά είναι, αλλά είναι πολύ έντονα φωτογραφημένα μέσα στο βιβλίο, αν και τα ονόματά τους είναι παραλλαγμένα. Είναι όμως δοσμένα με τέτοιο τρόπο που να φωτογραφίζουν τον κάτοχό τους.

-Γιατί ένα ακόμα αστυνομικό μυθιστόρημα;
Το βιβλίο κατά κάποιον τρόπο αποτελεί τη συνέχεια του πρώτου βιβλίου που είχα γράψει το 2000 με τον τίτλο «Βρώμικη Πόλη». Είχε ακριβώς τον ίδιο ήρωα και αποτελεί το δεύτερο κομμάτι μιας τριλογίας - το τρίτο γράφεται τώρα – και το οποίο συνεχίζεται από εκεί που σταματά η πρώτη ιστορία. Βέβαια πρόκειται για αυτοτελείς ιστορίες και ο αναγνώστης δεν είναι απαραίτητο να έχει διαβάσει και τη «Βρώμικη Πόλη» για να καταλάβει την υπόθεση. Στο τρίτο δε βιβλίο, θα περιγράφεται το πώς ξεκίνησαν όλα. Τι οδήγησε δηλαδή τον Αλέξανδρο Κάππα να φτάσει να γίνει ένας ιδιωτικός αναζητητής.

-Από πού εμπνευστήκατε το θέμα του βιβλίου;
Η πρώτη έμπνευση ήρθε από το άγριο φονικό που είχε γίνει στη Θάσο πριν από μερικά χρόνια. Από εκεί και πέρα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στην πόλη που με γέννησε, την Καβάλα, και είναι η πρώτη φορά που ένα μυθιστόρημά μου έχει γεωγραφικό προσδιορισμό. Όλα συμβαίνουν στην πόλη της Καβάλας. Με αφορμή, λοιπόν, αυτό το τραγικό περιστατικό που είχε γίνει πριν από τέσσερα χρόνια, ξετυλίγεται σιγά – σιγά στο μυαλό μου ο μύθος, εμπλέκοντας στη συνέχεια και φορείς της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

-Όπως το περιγράφετε, για όσους δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο έχει ένα ενδιαφέρον.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον, διότι όπως λένε όσοι διάβασαν το βιβλίο δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν να ενώσουν τα κομμάτια του πάζλ. Όλα είναι εκεί, αυτά που βλέπουμε και νιώθουμε καθημερινά. Βόλτα στην Παναγία, στην πλατεία Ελευθερίας, στην οδό Βενιζέλου, μπαράκια, cafe.

-Δεν αποτυπώνεται, ωστόσο, στο βιβλίο μια πόλη που έχει προβλήματα ή που σε αυτήν γίνονται φονικά;
Όχι, ίσα – ίσα. Δεν μπορώ βέβαια να πω ότι είναι ωραιοποιημένη, αυτό θα το πουν οι αναγνώστες. Όμως δεν υπάρχει καμία αρνητική ματιά επάνω στην πόλη. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά διότι αυτή την πόλη τη λατρεύω. ¶ρα δεν θα έγραφα σίγουρα κάτι κακό για την Καβάλα.

-Ο Αλέξανδρος Κάππας είναι επίσης ένα υπαρκτό πρόσωπο;
Όχι, ο Αλέξανδρος Κάππας δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο. Είναι τελείως φανταστικό πρόσωπο. Είναι ο μοναδικός μη Καβαλιώτης, είναι Αθηναίος, ο οποίος για κάποιους λόγους αποφασίζει να ζήσει στην Καβάλα. Από εκεί και πέρα ξεκινούν όλα, διότι πιο εύκολα εμπιστευόμαστε όλοι κάποιον ξένο παρά κάποιον δικό μας. Έτσι, όλοι τού ανοίγουν την καρδιά τους και εκείνος μετά τα φονικά προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος.

-Θα μπορούσε να γίνει σενάριο για ταινία;
Στην ουσία είναι σενάριο για ταινία. Επειδή έχει πολλούς διαλόγους γίνεται πιο ατμοσφαιρικό, πιο γρήγορο και πιο ευανάγνωστο. Σίγουρα αυτή την υπόθεση θα την έβλεπα στον κινηματογράφο και όχι στο θέατρο.

-Το βιβλίο παρουσιάστηκε και στην Κέρκυρα, πριν από λίγες ημέρες, πως προέκυψε αυτή η εκδήλωση;
Η πρόσκληση έγινε από τις δυο Λέσχες Αναγνωστών που δραστηριοποιούνται στο νησί και μέσω του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Ανταποκρίθηκα με μεγάλη χαρά και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε είχε μεγάλη επιτυχία.

-Η παρουσίαση του βιβλίου λειτούργησε και ως μια τουριστική προβολή της Καβάλας, με τη βοήθεια των βίντεο που παίζονταν κατά τη διάρκειά της. Ποιός είχε την ιδέα;
Η ιδέα ήταν δική μου, εφόσον πήγα ως «πρεσβευτής» της Καβάλας στην Κέρκυρα, ζήτησα από τον φωτογράφο Θεόδωρο Παπαδόπουλο να ετοιμάσει ένα βίντεο κι έτσι ο θεατής – αναγνώστης της Κέρκυρας να πάρει μια πρώτη ιδέα της πόλης της Καβάλας, αλλά και να συνδέσει τα γεγονότα του βιβλίου με αυτήν.

-Είχε απήχηση αυτή η ιδέα;
Ναι, είχε μεγάλη απήχηση, διότι πολλοί ήταν αυτοί που δεν έχουν έρθει στην Καβάλα και δεν γνωρίζουν πως είναι. Βρήκαν, λοιπόν, πολλές ομοιότητες με την Κέρκυρα.

Κάτια Γιαννουκάκου εφ. ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ
Στο μυθοπλαστικό σκηνικό του Δημήτρη Κεραμέα

Πρωταγωνιστούν τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα της Καβάλας


Επίκεντρο το βιβλίο «Αυτός που Είχε». Είδος το αστυνομικό μυθιστόρημα. Συγγραφέας ένα πολυσχιδής καβαλιώτης που χρησιμοποιεί διάφορες μορφές τέχνης ως το οξυγόνο του. Τόπος παρουσίασης του νέου βιβλίου το καφέ - μπαρ ΜΑΟ, βραδάκι Τετάρτης. Ο χώρος κατάμεστος και κεντρικός πρωταγωνιστής ο Δημήτρης Κεραμεύς Ντουμπουρίδης, έστω και χωρίς καπέλο - καμπαρτίνα - μαύρα γυαλιά αλά Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ. Γνωστοί και φίλοι, συγγραφείς και ερασιτέχνες ηθοποιοί, έδωσαν το παρόν και παρακολούθησαν την παρουσίαση ενός μυθιστορήματος με έντονο καβαλιώτικο χρώμα. Στις σελίδες του κρύβονται αναγνωρίσιμα πρόσωπα της τοπικής καθημερινότητας, παρά τα ελαφρώς παραλλαγμένα ονόματα. Διαφορετική νότα το ευτυχές τέλος που επέλεξε ο συγγραφέας, εν αντιθέσει με τους καθιερωμένους κανόνες της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Το βράδυ της Τετάρτης στο καφέ - μπαρ ΜΑΟ για το Δημήτρη Κεραμέα Ντουμπουρίδη μίλησαν ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Νίκος Τσουμπάκης, η φιλόλογος Μαρίνα Ζάζαρη και φυσικά ο ίδιος ο συγγραφέας. Αποσπάσματα του βιβλίου ανέγνωσε ο ηθοποιός Κώστας Αναγνώστου. Την έκπληξη επεφύλασσε ο λογοτέχνης Διαμαντής Αξιώτης, που δημόσια ενημέρωσε το Δημήτρη πως το νέο του μυθιστόρημα, περιλαμβάνεται στη λίστα των 150 βιβλίων της χρονιάς που προτείνει το περιοδικό «Διαβάζω».

Ο Κωστής Σιμιτσής μίλησε για το Δημήτρη - δάσκαλο που συνεχίζει να προσφέρει αδιάκοπα όχι μόνο στους μαθητές του αλλά και στην τέχνη γενικότερα, αποτελώντας ένα άξιο παράδειγμα προς μίμηση. Το νέο βιβλίο ο Δήμαρχος το «ρούφηξε» εν πτήση, ωστόσο δήλωσε αναρμόδιος να το κριτικάρει, ως «συναισθηματικός αναγνώστης». Χαρακτήρισε πάντως το βιβλίο ως αισιόδοξο, αφού διαθέτει ένα ευτυχισμένο τέλος.

Ο Νίκος Τσουμπάκης αναφέρθηκε στις γενεαλογικές ρίζες του Δημήτρη κι ανέλυσε τη μεγάλη σημασία του ονόματος Κεραμεύς. Μιας οικογένειας καταγόμενης από τις Σαράντα Εκκλησιές που είναι ταυτισμένη με την ιστορία, με τη δραστηριότητα σε ποικίλους τομείς, αλλά και με τη προσφορά μέσω του Ιδρύματος Χαρίλαου Κεραμέως. Ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας διάβασε και το μακροσκελέστατο βιογραφικό του Δημήτρη, γεμάτο με επιτυχημένες δράσεις σε λογοτεχνικό και θεατρικό επίπεδο.

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΜΕ ΣΕΝΑΡΙΑΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Η Μαρίνα Ζάζαρη εξέτασε τη δομή της γραφής του Δημήτρη Ντουμπουρίδη, εστιάζοντας φυσικά την προσοχή της στο μυθιστόρημα «Αυτός που Είχε». Η ομιλήτρια σημείωσε ότι ο συγγραφέας διαθέτει βαθιά γνώση μουσικής - κινηματογράφου - λογοτεχνίας. Αντικρίζει τα πράγματα με αθωότητα και τα ζωντανεύει, δίνοντας νέα υπόσταση στην καθημερινότητα. Χρησιμοποιεί ως «σκηνικό» του βιβλίου του την ίδια του την πόλη, επιτυγχάνοντας τη σύζευξη ρεαλισμού και μυθοπλασίας.

Οι ήρωές του αν και ζουν στη σύγχρονη Καβάλα, ωστόσο μέσα τους ενυπάρχει το ένδοξο ντόπιο παρελθόν. Τα πρόσωπά του είναι αναγνωρίσιμα παρά τα ελαφρώς παραλλαγμένα ονόματά τους. Η Καβάλα αποτελεί το ζωντανό σκηνικό του και στο μύθο χωνεύονται πολλά πραγματικά συμβάντα του τοπικού αστυνομικού δελτίου. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την κλασική ευθύγραμμη πλοκή, ενώ η λύση προετοιμάζεται αριστοτεχνικά και αναδύεται μέσα από τις καταιγιστικές αποκαλύψεις για το παρελθόν των ηρώων. Το τέλος του βιβλίου δεν ανταποκρίνεται στο κλισέ του είδους και ο βασικός χαρακτήρας Αλέξανδρος Κάππας ως άλλος Ζορό, επιβάλλει την ηθική τάξη.

Πρόκειται για έναν ήρωα απείθαρχο κι αντισυμβατικό με τις δικές του εμμονές. Ζει την άθλια μοναχική ζωή του, νιώθοντας αδιαφορία, κυνισμό κι αυτοκαταστροφικές τάσεις. Φορά καπέλο, καμπαρτίνα και μαύρα γυαλιά, θυμίζοντας το Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ. Είναι ένας αρκούντως ξεχωριστός τύπος που ωστόσο ενσωματώνεται στην τοπική ανθρωπογεωγραφία. Η Μαρίνα Ζάζαρη αναγνώρισε την αφηγηματική ευχέρεια του συγγραφέα, τους ρεαλιστικούς και πλούσιους διαλόγους του οι οποίοι κυλούν απρόσκοπτα διαθέτοντας έντονο σεναριακό χαρακτήρα. Το ίδιο το θέατρο υπάρχει αυτούσιο μέσα στο μυθιστόρημα. Μπορεί στο σκοτάδι του μύθου οι ψυχές των ηρώων να είναι μαύρες, ωστόσο υπό το φως του Μαρτιάτικου ήλιου τα προσωπεία πέφτουν και η ηθική τάξη αποκαθίσταται.

ΈΝΑΣ LOSER ΑΝΤΙ - ΗΡΩΑΣ
Ο ίδιος ο συγγραφέας μιλώντας για το νέο του βιβλίο παρατήρησε ότι ο ήρωας του είναι ένας παλιός γνώριμος, από το μυθιστόρημα «Βρώμικη Πόλη» του 2000. Ο Αλέξανδρος Κάππας. Ερασιτέχνης ντετέκτιβ, που σιχαίνεται τους μπάτσους, και γι' αυτό θέλει να τον αποκαλούν Ιδιωτικό Αναζητητή. Ένας loser αντι - ήρωας που πορεύεται μόνος.

Κανείς δεν είχε συνδυάσει το όνομα Κάππας με κάτι άλλο, τότε που είχε πρωτοπαρουσιαστεί ο ήρωας. Κι όμως, Κάππας, δεν ήταν τίποτε άλλο από τη συνέχεια ενός άλλου φημισμένου Κάππα. Του Γιόζεφ Κ. στη «Δίκη» του Κάφκα. Σκοπός του Δημήτρη ήταν να γράψει ένα ψυχογράφημα, ένα εσωτερικό επώδυνο ταξίδι, μια ανάγκη έκφρασης, η οποία όμως απαιτούσε ένα μανδύα. Εκείνον του αστυνομικού μυθιστορήματος.

Πρόκειται για μια «ανάγνωση» ενός film noir, που κινείται στα όρια του φανταστικού με όλα τα κλισέ που ένας συγγραφέας μπορεί να χρησιμοποιήσει. Τον Ιδιωτικό Αναζητητή, έναν loser ήρωα που δεν έχει ηθικούς φραγμούς ενώ ταυτόχρονα βουλιάζει μέσα στη δική του ηθική. Έναν αντι-ήρωα που δεν έχει να χάσει τίποτα, γι' αυτό βουτάει εν γνώσει του στη βρωμιά, τις δολοφονικές ξανθές, τα αμέτρητα μπουκάλια αλκοόλ. Στοιχεία που φωτογραφίζουν μια μάλλον ξεχασμένη εποχή, αυτή των 50s με τις σκιές να πλανώνται στα γραφεία.

Σκοπός του Δημήτρη Ντουμπουρίδη ήταν να χρησιμοποιήσει μια διεισδυτική ματιά, που να μπαίνει παντού και να «αναγκάζει» τον αναγνώστη - θεατή να αισθανθεί ότι είναι στα γόνατα και βλέπει από μια κλειδαρότρυπα τα τεκταινόμενα. Σκοπός του ήταν το χιούμορ και ο (αυτό) σαρκασμός να φαίνονται έκδηλα στο βιβλίο, να μη λείπουν όμως και ολόκληρες σελίδες ποίησης. Το βιβλίο είναι μάλλον τραγικό, ενώ τα αδιέξοδα της σημερινής κοινωνίας - μπαμπούλα είναι εμφανέστατα από την πρώτη σελίδα.

Η ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΝΟΤΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ
Συνήθως οι βιβλιοπαρουσιάσεις θεωρούνται πολιτιστικά γεγονότα. Η συγκεκριμένη όμως έκρυβε και μία πολιτική νότα. Αιτία δεν ήταν μόνο η παρουσία της Σοφίας, συζύγου του Δημήτρη Παπουτσή, αλλά και ο χαιρετισμός που απέστειλε ο καβαλιώτης βουλευτής προς τιμή του συγγραφέα. Μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο κ. Παπουτσής ανέφερε τα εξής:

«Θεωρώ, ότι ο Δημήτρης, ένα παιδί γέννημα θρέμμα του Νομού Καβάλας, τόσο με τη θεατρική, όσο και με τη συγγραφική του δραστηριότητα συμβάλλει αισθητά στην άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου της πόλης μας. Παραμένει σταθερός στις επιλογές του, στις ιδέες του και δεν διστάζει να απολαύσει τις γεύσεις της ζωής με κάθε τρόπο. Κάτι που είναι οφθαλμοφανές σε όλα τα δείγματα της δουλειάς του, είτε πρόκειται για θέατρο, είτε για βιβλίο όπου οι εναλλαγές είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Ο συγγραφέας μας με τη διεισδυτική του ματιά καταγράφει όλες τις κοινωνικές διεργασίες (αστυνομική διαφθορά, συγκρούσεις, ίντριγκες) και τις επιδράσεις που αυτές έχουν στη καθημερινή ζωή των ανθρώπων, μέσα από ένα βιβλίο καθαρά αστυνομικής πλοκής όπου η περιήγηση πραγματικά καθηλώνει».

ΒΟΥΛΑ ΘΑΣΙΤΟΥ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ εφ. ΠΡΩΙΝΗΜε αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση του καινούριου βιβλίου του συνεργάτη της εφημερίδας μας Δημήτρη Κεραμέα - Ντουμπουρίδη, "Αυτός που Είχε", στο ΜΑΟ, παραθέτουμε σήμερα ένα μικρό απόσπασμα από την ανάλυση της φιλολόγου κ. Μαρίνας Ζάζαρη, η οποία ήταν η κύρια παρουσιάστρια της εκδήλωσης. Στο πάνελ, επίσης, φιλοξενήθηκαν ο Δήμαρχος της Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, ο Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας Νίκος Τσουμπάκης και ο συγγραφέας. Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε από jazz αυτοσχεδιασμούς του συνθέτη - πιανίστα Κώστα Τσαφή. Να σημειώσουμε ότι την εκδήλωση χαιρέτισε ο βουλευτής Καβάλας, Δημήτρης Παπουτσής.

«Αγαπητοί φίλοι, θα ξεκινήσω με μια πασίγνωστη φράση του Κοκτώ για την ποίηση: «η ποίηση είναι απαραίτητη – θα ήθελα μόνο να ξέρω γιατί.» Αν όπου ποίηση γενικεύσουμε και εννοήσουμε «τέχνη» θα ερμηνεύσουμε την παρουσία όλων μας σΆ αυτή την αίθουσα. Για τους περισσότερους από εμάς η ενασχόληση με την τέχνη ως δέκτες είναι μια αναγκαιότητα που πλουτίζει τα βιώματά μας, μας συν-κινεί και μας ενώνει σε μια ολότητα, υπερβαίνοντας την ατομικότητα μας. Αν όμως για μας ,τους φίλους της τέχνης, η τέχνη είναι μια ενασχόληση στον ελεύθερο χρόνο μας, για τον Δημήτρη η τέχνη είναι το οξυγόνο της ύπαρξης του. Συγγραφέας μυθιστορημάτων και θεατρικών έργων, σκηνοθέτης και ηθοποιός, με βαθιά γνώση της μουσικής και του κινηματογράφου περνά στην άλλη πλευρά της τέχνης ως δημιουργός, ως καλλιτέχνης. Η συγκίνηση, το βίωμα, η ανάμνηση, η φαντασία παίρνουν με την πένα του μορφή, υποτάσσονται σε κανόνες και συμβάσεις, γίνονται δημιουργία. Διαθέτει την τόσο ζηλευτή για μας ικανότητα του καλλιτέχνη να αντικρίζει τα πράγματα (με την αθώα ματιά ενός παιδιού που ανακαλύπτει τον κόσμο) σαν να τα βλέπει για πρώτη φορά και ταυτόχρονα να τα ζωντανεύει μεταπλάθοντας τα κατά τις ανάγκες της τέχνης του. Στο καθημερινό, το τόσο οικείο που γίνεται αδιάφορο για όλους μας ο Δημήτρης ξαναδίνει ζωή, νέα υπόσταση και διάσταση. Ο Δημήτρης στο νέο του βιβλίο «Αυτός που Είχε», ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, είδος που όλο και περισσότερο εντάσσεται στην καθαρή λογοτεχνία, έχει ως σκηνικό δράσης την πόλη μας και συνδέει τόπους, πρόσωπα και γεγονότα, που όλοι ζήσαμε και ζούμε, με τη μυθοπλασία με έναν απρόσμενο και ερεθιστικό τρόπο. Σύζευξη ρεαλισμού και μυθοπλασίας και μάλιστα σε ένα λογοτεχνικό είδος, το αστυνομικό μυθιστόρημα ή καλύτερα το νουάρ, που για την μικροαστική ρουτινιάρικη επαρχιακή πόλη είναι εντελώς αναπάντεχο, αν το καλοσκεφτούμε όμως όχι αταίριαστο[…] Όλα ξεκινούν με μια απειλητική ηρεμία και απραξία. Μια πρόσκληση σε θεατρική πρεμιέρα στο Παλλάς πυροδοτεί συγκλονιστικές εξελίξεις που ταράζουν την πόλη. Κλασική πλοκή ευθύγραμμη, όλα ξεκινούν από το έγκλημα που γρήγορα επαναλαμβάνεται, η υπόθεση περιπλέκεται και καθώς προχωράμε προς τη λύση – με αριστοτεχνικό τρόπο η λύση προετοιμάζεται μεθοδικά σε μια σφικτή πλοκή με αυστηρή αρχιτεκτονική - γίνονται καταιγιστικές αποκαλύψεις για το παρελθόν των ηρώων, ανατροπές σε χαρακτήρες και συμπεριφορές, η επιφανειακά ήρεμη εικόνα παραχωρεί τη θέση της σε μια τραγική αλήθεια. Η παντοτινή διάκριση ανάμεσα στο Φαίνεσθαι και το Είναι. Η ισορροπία διαταράσσεται οριστικά και δεν επανέρχεται. Το τέλος όμως δεν ανταποκρίνεται στα κλισέ του είδους. Δεν είναι ακριβώς χάπι έντ, αλλά υπάρχει μια κάθαρση με αισθηματικό, αλλά κυρίως κοινωνικό περιεχόμενο. Ο έρωτας θριαμβεύει και δίνει τη δύναμη στον ήρωα να δώσει μόνος τη λύση. Καθώς αποκάλυψε τη διαφθορά στις εξουσιαστικές δομές και δεν περιμένει από πουθενά την επιβολή του δικαίου, ως άλλος Ζορρό επιβάλλει την ηθική τάξη. Στο νουάρ εξάλλου, όπου ο κοινωνικός χαρακτήρας είναι έντονος, δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός καλού-κακού ,το έγκλημα γίνεται απΆ αυτούς που έχουν λόγο να το κάνουν, η δικαιοσύνη επιβάλλεται από τους ανθρώπους και η εκδίκηση δεν έχει ενοχές.

Πολλοί πιστεύουν ότι το σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα αποκτά κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όταν γράφεται από μεσογειακούς συγγραφείς. Και κύριο γνώρισμα εκτός από τη γαστρονομική διάσταση είναι βέβαια η πολιτική διάσταση. Πράγματι, αν και στο μυθιστόρημα του συγγραφέα με μια πρώτη ματιά θα αποδίδαμε αμερικάνικα πρότυπα στους ήρωες του, η πολιτική και η κοινωνική διάσταση είναι κυρίαρχη σε δεύτερο επίπεδο με την εμφανώς καλυμμένη καταγγελτική αναφορά σε πολλά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, όπως η διαφθορά, τα κυκλώματα, η κοινωνική αδικία, η κακοποίηση των γυναικών, η κοινωνική υποκρισία, η σωματεμπορία και τα ναρκωτικά[…] Ο συγγραφέας διαθέτει μεγάλη αφηγηματική ευχέρεια και στις περιγραφές και στους διαλόγους. Θα σταθώ στους διαλόγους του κειμένου που είναι και ο βασικός μοχλός εξέλιξης της δράσης και μαρτυρούν τη μακρόχρονη θεατρική του παιδεία και εμπειρία. Πλούσιοι, ρεαλιστικοί είναι η κύρια αφηγηματική τεχνική που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, κρατούν όμως τη λογοτεχνικότητα που χαρακτηρίζει την πλούσια και μοντέρνα γλώσσα του και κυλούν απρόσκοπτα κάνοντας το βιβλίο να διαβάζεται απνευστί. Βέβαια με την ευρεία χρήση του διαλόγου το βιβλίο αποκτά έντονα σεναριακό χαρακτήρα-και εδώ εμφανής η κινηματογραφική επιρροή. Η γλώσσα του βιβλίου, που για μας τους φιλολόγους είναι βασικό κριτήριο λογοτεχνικότητας, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί εκτός από τις περιγραφές και τους διαλόγους που προανέφερα έχουμε ποικιλία γλωσσικών μορφών όπως τη μεταφορική γλώσσα των ραδιοφωνικών εκπομπών της Γιώτας και τη γλώσσα των εφημερίδων όπως παρουσιάζεται στα αποκόμματα του τύπου που ενσωματώνονται στο έργο. Η διακειμενικότητα (αναφορές άμεσες ή έμμεσες σε άλλους συγγραφείς) διατρέχει όλο το κείμενο. Είναι ανώφελο να αποδελτιώσει κάποιος τις αναφορές που γίνονται από τον Μπουκόφσκι ως τον Χειμωνά και τον Καστοριάδη. Όμως γενικά η Τέχνη σε όλες τις μορφές της, διαπνέει όλο το κείμενο: Η Γιώτα ζωγραφίζει, η Αγγελίδου είναι ηθοποιός, ο Μαραγκουδάκης γλύπτης, ο Ζαχόπουλος ζωγράφος, η μουσική σχεδόν ακούγεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, η τζαζ βέβαια. ¶φησα τελευταίο το θέατρο. Το θέατρο είναι η μεγάλη αγάπη του Δημήτρη. Δεν είναι μόνο οι διάλογοι και η δραματικότητα που δίνουν στο μυθιστόρημα. Δεν είναι ο φόνος της ντίβας της πόλης που είναι το θέμα του, δεν είναι οι υπόλοιποι ήρωες που κινούνται γύρω απΆ αυτό (σκηνοθέτες, σκηνογράφοι κλπ). Είναι το ίδιο το θέατρο που υπάρχει αυτούσιο μέσα στο μυθιστόρημα: μια σκηνή από το έργο «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» παίζεται και σχολιάζεται ως μέρος της δράσης, λίγο πριν το πρώτο φονικό που κι αυτό διαπράτετται μέσα στο θέατρο. Αλλά, σκηνικό θεάτρου δεν είναι και η ίδια η πόλη μέσα στην οποία στήνεται όλο αυτό το παιχνίδι ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα με ήρωες που αλλιώς δείχνουν και αλλιώς είναι και που η σταδιακή αποκάλυψή τους γίνεται στο δραματικό φινάλε; Για να συνοψίσω: Στο σκοτάδι της σκηνής, οι ψυχές των προσώπων είναι μαύρες: παιδικά τραύματα, παλιές ιστορίες και μίση, πάθη με κυρίαρχη την απληστία, βρώμικες πλευρές της σύγχρονης ζωής. Σκοτεινός είναι και ο κεντρικός ήρωας, σκοτεινό και το παρελθόν και το παρόν του. Με το φως του Μαρτιάτικου ήλιου όμως πέφτουν τα προσωπεία, αποκαλύπτονται οι αλήθειες όλων και η κάθαρση έρχεται, όσο έρχεται, λουσμένη από το φως του έρωτα και της ηθικής τάξης που αποκαθίσταται εν τέλει.»


Μαρίνα Ζάζαρη
(και για την αντιγραφή)
Γιάννης Γανίτης εφ. ΞΥΡΑΦΙΠρόσωπα, τόποι και γεγονότα της Καβάλας στο νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Δημήτρη Κεραμέα-Ντουμπουρίδη, που παρουσιάστηκε χθες βράδυ και στην Καβάλα
10.12.2009


Μετά την Κέρκυρα, ο Δημήτρης Κεραμέας-Ντουμπουρίδης παρουσίασε το τελευταίο βιβλίο του, με τον τίτλο: «Αυτός που Είχε» και στην Καβάλα. Η παρουσίαση έγινε χθες βράδυ, στο καφέ-μπαρ «ΜΑΟ», παρουσία πολλών φίλων του συγγραφέα και ανθρώπων του πνεύματος της πόλης. Η πολυσχιδής προσωπικότητα του Δημήτρη Κεραμέα-Ντουμπουρίδη επηρέασε, όπως ήταν φυσιολογικό και τον τρόπο παρουσίασης του βιβλίου. Η κλασική ανάλυση, που έκανε η φιλόλογος Μαρίνα Ζάζαρη, συνδυάστηκε με τη μουσική jazz, που έπαιξε ο Κωνσταντίνος Τσαφής και την ανάγνωση αποσπασμάτων από τον ερασιτέχνη ηθοποιό, μέλος της «Θεατρικής Μηχανής», Κώστα Αναγνώστου.

Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος δήλωσε γοητευμένος από τον τρόπο γραφής του συγγραφέα. Παρών, επίσης, ήταν ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Νομού Καβάλας, Νίκος Τσουμπάκης, ο οποίος παρουσίασε τα βιογραφικά στοιχεία του Θρακιώτη στην καταγωγή Δημήτρη Κεραμέα-Ντουμπουρίδη.

«Για τους περισσότερους από εμάς, η ενασχόληση με την τέχνη ως δέκτες, είναι μια αναγκαιότητα που πλουτίζει τα βιώματά μας, μας συγκινεί και μας ενώνει σε μια ολότητα, υπερβαίνοντας την ατομικότητα μας», είπε η Μ. Ζάζαρη, ενώ συνέχισε: «Αν για μας, τους φίλους της τέχνης, η τέχνη είναι μια ενασχόληση στον ελεύθερο χρόνο μας, για το Δημήτρη η τέχνη είναι το οξυγόνο της ύπαρξης του. Συγγραφέας μυθιστορημάτων και θεατρικών έργων, σκηνοθέτης και ηθοποιός, με βαθιά γνώση της μουσικής και του κινηματογράφου, περνά στην άλλη πλευρά της τέχνης ως δημιουργός, ως καλλιτέχνης. Η συγκίνηση, το βίωμα, η ανάμνηση, η φαντασία παίρνουν με την πένα του μορφή, υποτάσσονται σε κανόνες και συμβάσεις, γίνονται δημιουργία. Διαθέτει την τόσο ζηλευτή για μας ικανότητα του καλλιτέχνη να αντικρίζει τα πράγματα με την αθώα ματιά ενός παιδιού που ανακαλύπτει τον κόσμο. Σαν να τα βλέπει για πρώτη φορά και ταυτόχρονα να τα ζωντανεύει μεταπλάθοντας τα κατά τις ανάγκες της τέχνης του. Στο καθημερινό, το τόσο οικείο που γίνεται αδιάφορο για όλους μας, ο Δημήτρης ξαναδίνει ζωή, νέα υπόσταση και διάσταση. Ο Δημήτρης στο νέο του βιβλίο, «Αυτός που Είχε», ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, είδος που όλο και περισσότερο εντάσσεται στην καθαρή λογοτεχνία, έχει ως σκηνικό δράσης την πόλη μας και συνδέει τόπους, πρόσωπα και γεγονότα, που όλοι ζήσαμε και ζούμε, με τη μυθοπλασία με έναν απρόσμενο και ερεθιστικό τρόπο».

Επιστολή στην εκδήλωση απέστειλε και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καβάλας, κ. Δημήτρης Παπουτσής ο οποίος έγραψε:

"Αισθάνθηκα ιδιαίτερα χαρούμενος όταν κλήθηκα να απευθύνω ένα χαιρετισμό στην εκδήλωση παρουσίασης του συγκεκριμένου βιβλίου (ανειλημμένες υποχρεώσεις μου στη Βουλή με εμποδίζουν να παραστώ ο ίδιας), γιατί θεωρώ, ότι ο Δημήτρης, ένα παιδί γέννημα θρέμμα του Νομού Καβάλας, τόσο με τη θεατρική, όσο και με τη συγγραφική του δραστηριότητα συμβάλλει αισθητά στην άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου της πόλης μας καθώς δεν σταμάτησε ποτέ να δραστηριοποιείται.
Είναι ένας πολυγραφότατος και δυναμικός συγγραφέας που δεν χρειάζεται συστάσεις στη καβαλιώτικη κοινωνία. Η συγγραφική του δραστηριότητα είναι πραγματικά ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Παραμένει σταθερός στις επιλογές του, στις ιδέες του και δεν διστάζει να απολαύσει τις γεύσεις της ζωής με κάθε τρόπο, κάτι που είναι οφθαλμοφανές σε όλα τα δείγματα της δουλειάς του, είτε πρόκειται για θέατρο, είτε για βιβλίο όπου οι εναλλαγές είναι πραγματικά εντυπωσιακές και καταγράφονται με την εντυπωσιακή είσοδο του στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας με το βιβλίο «ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ». Το εντυπωσιακό κατά την άποψη μου είναι ότι ο συγγραφέας μας με τη διεισδυτική του ματιά στο βιβλίο αυτό καταγράφει όλες τις κοινωνικές διεργασίες (αστυνομική διαφθορά, συγκρούσεις, ίντριγκες) και τις επιδράσεις που αυτές έχουν στη καθημερινή ζωή των ανθρώπων μέσα από ένα βιβλίο καθαρά αστυνομικής πλοκής όπου η περιήγηση πραγματικά καθηλώνει."

Την επιστολή ανάγνωσε ο ίδιος ο συγγραφέας.


Το τελευταίο βιβλίο του Δ. Κεραμέα-Ντουμπουρίδη πωλείται σε όλα τα βιβλιοπωλεία της πόλης.


Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου, εφ. Καθημερινός ΤύποςΔημήτρης Κεραμεύς: «Αυτός που Είχε» στην Κέρκυρα

Απόλυτα ικανοποιημένος επέστρεψε ο συνεργάτης μας Δημήτρης Κεραμεύς – Ντουμπουρίδης από την Κέρκυρα όπου προ ημερών παρουσίασε το καινούριο του βιβλίο εκεί. Η Καβάλα βέβαια είχε την τιμητική της εκείνη τη μέρα, αφού ένα dvd του Θόδωρου Παπαδόπουλου, το οποίο περιλάμβανε υπέροχες φωτογραφίες και βίντεο της Καβάλας, προβλήθηκε πριν την έναρξη της εκδήλωσης, διαφημίζοντας την πόλη μας στο νησί των Φαιάκων. Επιπλέον και ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής είχε εφοδιάσει τον καβαλιώτη συγγραφέα με βιβλία που έχει εκδώσει ο δήμος, ώστε να προσφερθούν ως αναμνηστικά δώρα στους διοργανωτές. Αλλά και οι διοργανωτές επεφύλαξαν μια έκπληξη για το συγγραφέα. Ο Πρόεδρος της Λέσχης Ανάγνωσης Αντώνης Δεσύλλας ανάγνωσε μια επιστολή της υφυπουργού Πολιτισμού ¶ντζελας Γκερέκου την οποία και παραθέτουμε αυτούσια:

“Χαιρετισμός στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Δημήτρη Κεραμέα – Ντουμπουρίδη, με τίτλο «Αυτός που είχε» (Κέρκυρα, 21.11.2009)

Πρώτα απΆ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις Λέσχες Ανάγνωσης Κέρκυρας, την Ένωση Μακεδόνων Κέρκυρας και το βιβλιοπωλείο Μουστάκη για την πρόσκληση που μου απηύθυναν. Δυστυχώς οι από καιρού προγραμματισμένες μου υποχρεώσεις με αναγκάζουν να βρίσκομαι εκτός Κέρκυρας, με αποτέλεσμα να μη δύναμαι να ανταποκριθώ στην πρόσκλησή σας και να βρίσκομαι απόψε κοντά σας. Ωστόσο, έστω και μέσω του παρόντος χαιρετισμού, θα ήθελα να συγχαρώ όλους του διοργανωτές της αποψινής παρουσίασης βιβλίου, οι οποίοι με τις πρωτοβουλίες τους διατηρούν ζωντανή την πολιτιστική μας ταυτότητα, υποστηρίζοντας ενεργά τους καταξιωμένους σύγχρονους συγγραφείς – εκφραστές της ελληνικής πολιτιστικής πραγματικότητας.
Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, εξάλλου, δίνουν την ευκαιρία και στο Κερκυραϊκό αναγνωστικό κοινό να γνωρίσει από κοντά αξιόλογους διανοούμενους συγγραφείς, όπως είναι ο κ. Δημήτρης Κεραμεύς – Ντουμπουρίδης και να μυηθούν στο συγγραφικό τους έργο. Χωρίς να θέλω να αναλώσω άλλο από τον πολύτιμο χρόνο σας, θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να καλωσορίσω το διακεκριμένο συγγραφέα κ. Κεραμέα – Ντουμπουρίδη στην ιδιαίτερη πατρίδα μας και να του εκφράσω ολόψυχα τις πιο θερμές ευχές μου για καλή και δημιουργική συνέχεια. Καλή επιτυχία στην αποψινή σας διοργάνωση.

¶ντζελα Γκερέκου
Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού”


Όσο για την υπόθεση, αντιγράφουμε από το biblionet.gr: «Σειρά εγκλημάτων αναστατώνουν την κοινωνική ζωή μίας σύγχρονης επαρχιακής πόλης. Ο Αλέξανδρος Κάππας, ένας ιδιωτικός αναζητητής μετακομίζει στην Καβάλα, και αρχίζει να γνωρίζεται με την τοπική κοινωνία. Γνωρίζει την ντίβα της πόλης Θώμη Αγγελίδου, ηθοποιό του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου και τον προσκαλεί στην πρεμιέρα του καινούριου έργου της. Το Θέατρο κατάμεστο και η Αγγελίδου στο καμαρίνι της καθισμένη στην καρέκλα απέναντι από τον καθρέφτη με κομμένο λαιμό. Ενώ ο αστυνομικός διευθυντής και ο ιδιωτικός αστυνομικός προσπαθούν να εξιχνιάσουν το έγκλημα, δεύτερο έγκλημα γίνεται στην πόλη...
Ένας γλύπτης βρίσκεται με έναν οψιδιανό καρφωμένο στο κεφάλι. Ακολουθεί διπλό φονικό στο νησί της Θάσου.
Μία αιματοβαμμένη ιστορία πάθους και αγάπης. Μέσα από συγκρούσεις, ίντριγκες, αστυνομική διαφθορά, διαπλοκή, αλλά και έναν απρόσμενο έρωτα, ο Αλέξανδρος Κάππας θα φτάσει στη λύση του προβλήματος. Μυθιστόρημα ενός διανοούμενου συγγραφέα που μπαίνει ορμητικά στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας!»
Αυτός που Είχε Αστυνομικό Μυθιστόρημα Δημήτρης Κεραμεύς ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2009 201 σελ. ISBN 978-960-98553-5-8, [Κυκλοφορεί] Τιμή ¤ 13,00.
Περισσότερα όμως στην παρουσίαση του βιβλίου στο ΜΑΟ στις 9 Δεκεμβρίου, δηλαδή την ερχόμενη Τετάρτη.

Γιάννης Γανίτης εφ. ΞΥΡΑΦΙ«Αυτός που Είχε»

Φρέσκο μυθιστόρημα του Δημήτρη Κεραμέα - Ντουμπουρίδη

Μου το είχε εμπιστευθεί ο Δημήτρης (βλέπε Κεραμεύς - Ντουμπουρίδης) ότι το ολόφρεσκο μυθιστόρημά του βρισκόταν στο τυπογραφείο κι ότι στο τέλος του καλοκαιριού θα ήταν έτοιμο. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν είχαμε συζητήσει, απλά είχα απαιτήσει να μάθω πρώτη όλες τις ζουμερές πληροφορίες, ως γνήσια κουτσομπόλα που διατείνομαι ότι είμαι. Ο Δημήτρης κράτησε το λόγο του κι έτσι είμαι σε θέση να ενημερώσω το αναγνωστικό κοινό, ότι το καινούργιο καβαλιώτικο «νέο - νουάρ» μυθιστόρημα τιτλοφορείται «Αυτός που είχε».

Επιχειρώντας την ανάλυση του όρου «νουάρ» θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την απλοϊκή ερμηνεία «αστυνομικό» και να συμπληρώσω τον προσδιορισμό «σκοτεινό». Θυμάμαι ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν είχα ρωτήσει το Δημήτρη για ποιο λόγο τα βιβλία του όπως η «Βρώμικη Πόλη» και τα «Παγωμένα Είδωλα» κινούνταν σ' ένα «σκοτεινό» επίπεδο, ιδιαζόντως παράξενο για όσους το γνωρίζουν σαν άνθρωπο. Μου 'χε απαντήσει ότι η συγγραφική δουλειά ενός ατόμου δίνει τη δυνατότητα ανάδυσης των καλά κρυμμένων πτυχών του.

Επικαλούμενη λοιπόν τα πρώτα στοιχεία που μου παραχώρησε ο Δημήτρης, υπογραμμίζω ότι το νέο μυθιστόρημα φέρει έντονο καβαλιώτικο άρωμα. Η πλοκή του εξελίσσεται κάπως έτσι: «Ένας Ιδιωτικός Αναζητητής. Ένα διπλό φονικό στο νησί της Θάσου. Μια ντίβα του θεάτρου με κομμένο λαιμό. Ένας γλύπτης με έναν οψιδιανό καρφωμένο στο κεφάλι του. Και πάνω απ' όλα μια αιματοβαμμένη ιστορία πάθους και αγάπης. Μέσα από συγκρούσεις, ίντριγκες, αστυνομική διαφθορά, διαπλοκή, αλλά και έναν απρόσμενο έρωτα, ο Αλέξανδρος Κάππας θα φτάσει στη λύση του προβλήματος».


Ο ΜΠΑΤΣΟΣ - ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, αναδημοσιεύουμε το σημείωμα που θα βρίσκεται στο οπισθόφυλλο του νέου μυθιστορήματος, όπου θα αναφέρεται:

Η ντίβα καθόταν στην καρέκλα της, απέναντι απ' τον καθρέφτη κι ήταν όμορφη όσο ποτέ. Τα μάτια της ήταν στυλωμένα πάνω μου, μόνο που δε μ' έβλεπαν. Ο λόγος ήταν πολύ απλός. Ο λαιμός της ήταν κομμένος απ' το ένα αυτί ως το άλλο. Έσκυψα πάνω της. Ένα κομμάτι έλλειπε απ' το λαιμό της, σαν κάποιος να την είχε δαγκώσει και να το είχε κόψει με τα δόντια του. Ο Λαλένης έβγαλε τσιγάρο, μου πρόσφερε και μένα ένα και είπε: «Καλώς ήλθες στην πόλη μας Κάππα.»
- Και τι ακριβώς κάνετε κ. Κάππα;
- Ας πούμε ότι ψάχνω να βρω αλήθειες.
- Και τις βρίσκετε;
- Αγαπητέ, την αλήθεια δε θα τη βρούμε ποτέ. Το μόνο που βρίσκουμε, ή νομίζουμε ότι βρίσκουμε, είναι διάφορες ψευδαισθήσεις που μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε.
- Μπα! Μπάτσος - Φιλόσοφος. Δε μου' χει ξανατύχει.
- Και μένα, αλλά για όλα τα πράγματα υπάρχει η πρώτη φορά.


Η ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ

Ο Δημήτρης μου επεφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη, επιτρέποντάς μου να διαβάσω ένα απόσπασμα από το δεύτερο κεφάλαιο του μυθιστορήματος «Αυτός που είχε». Έτσι απέκτησα προσωπική αντίληψη για το έντονο καβαλιώτικο άρωμα που περικλείει η καινούργια δουλειά του. Δανείζομαι (κατόπιν αδείας του) συγκεκριμένα κομμάτια, προκειμένου να δημιουργηθεί σαφής εντύπωση περί των τοπικών στοιχείων:

«Περπάτησα όλη τη Βενιζέλου, χαζεύοντας το μεγάλο λεφούσι που μπαινόβγαινε προκλητικά στα μαγαζιά. Ανηφόρισα την Παύλου Μελά και χώθηκα στη στοά, στο παλιό καφέ μπαρ με το περίεργο όνομα: «Μαρκίζα». Ο Γιάννης ήταν εκεί και ήταν πρόθυμος. Ήταν το αφεντικό εκεί μέσα και ταυτόχρονα ο άνθρωπος που άλλαζε τους δίσκους. Ήταν απ' τους πρώτους ανθρώπους που γνώρισα στην Καβάλα και μου έκανε εντύπωση η ευστροφία του και οι γνώσεις του για τη μουσική. Κλασσική φάτσα μπάρμαν. Αλλά κι εγώ, κλασσική φάτσα μπαρόβιου. Ταιριάξαμε.»

«Πέταξα τους τελευταίους σπόρους στα βρωμερά πτηνά και τράβηξα προς την Παναγία.

Παναγία, λένε οι ντόπιοι την παλιά συνοικία της πόλης, την παλιά πόλη με το πλακόστρωτο και τα πέτρινα σπίτια. Είναι μια χερσόνησος που καταλήγει σ' έναν φάρο, στο παλιό σπίτι του Μεχμέτ Αλή, του Αιγυπτίου ευεργέτη της Καβάλας. Αν συνεχίσει κανείς, πράγμα που έκανα, βγαίνει στο παλιό σχολείο της Παναγίας, στο φάρο, απ' όπου φαίνεται όλη η Καβάλα.

Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που παύω ν' αναρωτιέμαι γιατί επέλεξα την Καβάλα ως τόπο προορισμού. Πέταξα το τσιγάρο μου στη θάλασσα από κάτω και πήρα το πρώτο ταξί για το σπίτι. Ήταν ήδη αργά.»

ΒΟΥΛΑ ΘΑΣΙΤΟΥ - ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ, εφ. ΠΡΩΙΝΗ 18/08/09


Υ.Γ. ΛΕΖΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ:

Μη σας ξεγελάει η γλυκύτατη εικόνα του «πάτερ φαμίλια», αφού πίσω της υποκρύπτεται ένας «σκοτεινός» καθηγητής αγγλικής φιλολογίας - συγγραφέας - σκηνοθέτης - ιδρυτής και επικεφαλής θεατρικής ομάδας... και ποιος ξέρει πόσα ακόμη!

***

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΛΔΕ"
"Αυτός που Είχε" το έκτο βιβλίο του Δημήτρη Κεραμέα - Ντουμπουρίδη

Ο Καβαλιώτης συγγραφέας παρουσιάζει ένα βιβλίο μυστηρίου, ήρωας του οποίου είναι ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ ο οποίος προσπαθεί να λύσει μια σειρά από φρικιαστικά εγκλήματα που έγιναν στην περιοχή της Καβάλας


Κυκλοφόρησε την πρώτη ημέρα του Φθινοπώρου το νέο βιβλίο του Καβαλιώτη συγγραφέα Δημήτρη Κεραμέα - Ντουμπουρίδη. Τίτλος του αστυνομικού μυθιστορήματος που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο "ΑΛΔΕ" είναι "Αυτός που Είχε" και είναι η έκτη συγγραφική προσπάθεια του δημιουργού της Θεατρικής Μηχανής Καβάλας. Είχαν προηγηθεί τα "Βρώμικη πόλη" ("Καστανιώτης" - 2000), "Παγωμένα είδωλα" ("Ερωδιός" - 2003), "Η τελευταία μέρα της βροχής" ("Ελληνικά Γράμματα" - 2003), "blue city ή Μελαγχολία Πόλεως" και "Η Κραταιά Σοβαρότητα του Θεάτρου" ("Ξυράφι" - 2005).

Σύμφωνα με την υπόθεση του βιβλίου μια σειρά από εγκλήματα αναστατώνουν την κοινωνική ζωή μίας σύγχρονης επαρχιακής πόλης, της γνώριμης στον συγγραφέα Καβάλας. Ήρωας του είναι ο Αλέξανδρος Κάππας, ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ που συνεργάζεται με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης για να εξιχνιάσουν την δολοφονία μιας ηθοποιού. Ακολουθεί ένας γνωστός γλύπτης της πόλης, αλλά και ένα διπλό φονικό στο νησί της Θάσου και μαζί με αυτά πάθος, έρωτας, αγάπη, συγκρούσεις, ίντριγκες, διαπλοκή, τα οποία θα μεσολαβήσουν ως την αποκάλυψη της αλήθειας...

Το βιβλίο αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα στα ΜΜΕ της πόλης μέσω συνέντευξης του συγγραφέα.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1965. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακά στο Αμερικάνικο Θέατρο, στην Θεσσαλονίκη και στο Βερολίνο. Εργάζεται στην Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής Αγγλικών, ενώ παράλληλα ασχολείται με την σκηνοθεσία και την αρθρογραφία. Το πρώτο του μυθιστόρημα, "Βρώμικη πόλη", εξεδόθη από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το 2002 τιμήθηκε με τον Έπαινο Μυθιστορήματος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Το 1987 επανίδρυσε μαζί με άλλους το Φαλακρό Θέατρο, στη Θεσσαλονίκη και το 1999 την Θεατρική Μηχανή, στην Καβάλα. Σκηνοθέτησε στη Θεσσαλονίκη με το Φαλακρό Θέατρο, στην Καβάλα με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., την Θεατρική Ομάδα ΤΕΙ και την Θεατρική Μηχανή, στην Κάλυμνο με την Θεατρική Ομάδα Καλύμνου, όπως επίσης και αρκετές παιδικές θεατρικές παραστάσεις.

Υπήρξε από τα πρώτα στελέχη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, κατά την ίδρυσή του, χρηματίζοντας μέλος της καλλιτεχνικής του επιτροπής, για μια τριετία, από το 1993 (έτος ίδρυσης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας) μέχρι το 1995. Από το 1989 άρθρα του παρουσιάζονται στην εφημερίδα "Ελευθερία", στο λογοτεχνικό περιοδικό "Υπόστεγο", στο "ΠεριΩδικό της Πόλης", ενώ από το 1995 αρθρογραφεί στην εφημερίδα "Ξυράφι". Έχει διδάξει κατά καιρούς Θεατρικό Παιχνίδι, Παντομίμα, Μέθοδο Στανισλάφσκι, Οργάνωση - Δομή - Λειτουργία του σύγχρονου Θεάτρου. Μετέφρασε αρκετά θεατρικά έργα για λογαριασμό των ομάδων που συνεργάστηκε και έγραψε δύο θεατρικά έργα, "Το ρομπότ" και "Το ασανσέρ". Από το φθινόπωρο του 2001 ασχολείται συστηματικά με βιβλιοπαρουσιάσεις λογοτεχνών σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας. Την ίδια χρονιά ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο, στον Alpha Media Group, με εκπομπές που αφορούσαν λογοτεχνία, κινηματογράφο και θέατρο.

Aγγελος ΚΑΛΟΓΡΗΑΣ εφ. ΕΒΔΟΜΗ 30/09/09

(angelos.kalogrias@gmail.com)

***

Αυτός που είχε

Βρήκαμε στο biblionet.gr και αναδημοσιεύουμε:
Αυτός που Είχε
Αστυνομικό Μυθιστόρημα
Δημήτρης Κεραμεύς
ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2009 201 σελ.
ISBN 978-960-98553-5-8, [Κυκλοφορεί]
Τιμή ¤ 13,00

«Σειρά εγκλημάτων αναστατώνουν την κοινωνική ζωή μίας σύγχρονης επαρχιακής πόλης. Ο Αλέξανδρος Κάππας, ένας ιδιωτικός αναζητητής μετακομίζει στην Καβάλα, και αρχίζει να γνωρίζεται με την τοπική κοινωνία. Γνωρίζει την ντίβα της πόλης Θώμη Αγγελίδου, ηθοποιό του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου και τον προσκαλεί στην πρεμιέρα του καινούριου έργου της. Το Θέατρο κατάμεστο και η Αγγελίδου στο καμαρίνι της καθισμένη στην καρέκλα απέναντι από τον καθρέφτη με κομμένο λαιμό. Ενώ ο αστυνομικός διευθυντής και ο ιδιωτικός αστυνομικός προσπαθούν να εξιχνιάσουν το έγκλημα, δεύτερο έγκλημα γίνεται στην πόλη... Ένας γλύπτης βρίσκεται με έναν οψιδιανό καρφωμένο στο κεφάλι. Ακολουθεί διπλό φονικό στο νησί της Θάσου. Μία αιματοβαμμένη ιστορία πάθους και αγάπης. Μέσα από συγκρούσεις, ίντριγκες, αστυνομική διαφθορά, διαπλοκή, αλλά και έναν απρόσμενο έρωτα, ο Αλέξανδρος Κάππας θα φτάσει στη λύση του προβλήματος. Μυθιστόρημα ενός διανοούμενου συγγραφέα που μπαίνει ορμητικά στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας!»

Έκπληξη αποτέλεσε και για μας το καινούριο βιβλίο του συνεργάτη μας! Πρόκειται για το έκτο βιβλίο του συγγραφέα. Είχαν προηγηθεί τα "Βρώμικη Πόλη" ("Καστανιώτης" - 2000), "Παγωμένα Είδωλα" ("Ερωδιός" - 2003), "Η Τελευταία Μέρα της Βροχής" ("Ελληνικά Γράμματα" - 2003), "blue city ή Μελαγχολία Πόλεως" και "Η Κραταιά Σοβαρότητα του Θεάτρου" ("Ξυράφι" - 2005). Ζητήσαμε απΆ τον συνεργάτη μας να μας πει δυο λόγια για το καινούριο του πόνημα και να τι μας είπε:
«Ήρωας στο “Αυτός που Είχε”, είναι ένας παλιός γνώριμος από προηγούμενο μου βιβλίο (Βρώμικη Πόλη, Καστανιώτης, 2000). Ο Αλέξανδρος Κάππας. Ερασιτέχνης ντετέκτιβ, που σιχαίνεται τους μπάτσους, και γι αυτό θέλει να τον αποκαλούν Ιδιωτικό Αναζητητή. Ένας loser αντι – ήρωας που πορεύεται μόνος… Κανείς δεν είχε συνδυάσει το όνομα Κάππας με κάτι άλλο, τότε που είχε πρωτοπαρουσιαστεί ο ήρωας. Κι όμως, Κάππας δεν ήταν τίποτε άλλο από τη συνέχεια ενός άλλου φημισμένου Κάππα. Του Γιόζεφ Κ. στη “Δίκη” του Κάφκα… Σκοπός μου ήταν να γράψω ένα ψυχογράφημα, ένα εσωτερικό επώδυνο ταξίδι, μια ανάγκη έκφρασης, η οποία όμως απαιτούσε ένα μανδύα: αυτόν του αστυνομικού μυθιστορήματος. Αυτό που ήθελα να κάνω ήταν ένα “Hard Boiled” (σ.σ. ένα σκληρό μη συναισθηματικό είδος της Αμερικανικής Αστυνομικής Νουβέλας, το οποίο έφερε ένα καινούριο ύφος στον ρεαλισμό και νατουραλισμό στο πεδίο της Αστυνομικής Λογοτεχνίας) που να τυλίγεται επιδέξια γύρω από ένα υπαρξιστικό ταξίδι. Μια “ανάγνωση” ενός film noir, που κινείται στα όρια του φανταστικού με όλα τα κλισέ του που ένας συγγραφέας μπορεί να χρησιμοποιήσει: τον Ιδιωτικό Αναζητητή (και όχι ντετέκτιβ, είπαμε) έναν loser ήρωα που δεν έχει ηθικούς φραγμούς ενώ ταυτόχρονα βουλιάζει μέσα στη δική του ηθική, έναν αντι-ήρωα που δεν έχει να χάσει τίποτα γι αυτό βουτάει, εν γνώσει του, στη βρωμιά, τις δολοφονικές ξανθές, τα αμέτρητα μπουκάλια αλκοόλ, στοιχεία που φωτογραφίζουν μια μάλλον ξεχασμένη εποχή: αυτή των 50s με τις σκιές να πλανώνται στα γραφεία. Όλα αυτά τα στοιχεία ο υποφαινόμενος τα κουνάει αμείλικτα στο σέικερ της Λογοτεχνίας κι έτσι προσφέρει εκείνη την γλυκιά ανατριχίλα των παλιών καλών αναγνωσμάτων… Σκοπός μου ήταν να χρησιμοποιήσω μια διεισδυτική ματιά, που να μπαίνει παντού και να "αναγκάζει" τον αναγνώστη – θεατή να αισθανθεί ότι είναι στα γόνατα και βλέπει από μια κλειδαρότρυπα τα τεκταινόμενα… Σκοπός μου ήταν το χιούμορ και ο (αυτό) σαρκασμός να είναι έκδηλα στο βιβλίο, ενώ να μη λείπουν και ολόκληρες σελίδες ποίησης, που αν και σε πρώτο επίπεδο να φαίνονται ασύνδετες, σε δεύτερο επίπεδο να μοιάζουν με χορικά τραγωδίας που ενώνουν δύο σκηνές… Το βιβλίο είναι μάλλον τραγικό, ενώ τα αδιέξοδα της σημερινής κοινωνίας – μπαμπούλα είναι εμφανέστατα από την πρώτη σελίδα. Αυτό που ήθελα να κάνω ήταν να προσδώσω στον ήρωά μου τα χαρακτηριστικά εκείνα των ηρώων ενός Dashiel Hammet, ή ενός Raymond Chandler και να τα υφάνω λογοτεχνικά με κάτι από Αρσέν Λουπέν του Λεμπλάν, όχι βέβαια να τον κάνω gentleman cambrioleur ούτε και να προσπαθήσω να παίξω με το ύφος του Μοπασσάν και του Φλομπέρ όπως έκανε ο Μορίς Λεμπλάν, μα να του προσθέσω μια ευγένεια, μια λεπτότητα, μια χάρη, μια συναισθηματικότητα, μια κομψότητα αλλά και να δώσω και μια χροιά “Γοτθικού Μυθιστορήματος” στο βιβλίο μου - στο μυαλό μου είναι πάντα το “Κάστρο του Ότραντο” του Γουόλπολ γραμμένο το 1764.»

Δημήτρης Κεραμεύς - Ντουμπουρίδης, λοιπόν: «Αυτός που Είχε». Το καινούριο βιβλίο του συνεργάτη μας. Εμείς να συμπληρώσουμε και κάτι άλλο το οποίο, κατά την άποψή μας, είναι το πιο σημαντικό: Όλη η δράση εκτυλίσσεται στην Καβάλα, σε γνώριμα μέρη όπως η Παναγία, η Βενιζέλου, το λιμάνι, η ιχθυόσκαλα, σε γνωστά μπαράκια της πόλης, σΆ ένα θέατρο που ονομάζεται «Παλλάς» και σε άλλα πολλά γνώριμα και αναγνωρίσιμα σημεία της πόλης. Από το βιβλίο επίσης παρελαύνουν γνωστά ονόματα της πολιτιστικής - και όχι μόνο - ζωής της πόλης με παραλλαγμένα ονόματα, τα οποία όμως φωτογραφίζουν εμφανέστατα τους κατόχους τους! Εμείς να ευχηθούμε καλοτάξιδο, αφού ήδη από σήμερα κυκλοφορεί στα περισσότερα βιβλιοπωλεία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΝΙΤΗΣ Εφ. ΞΥΡΑΦΙ 08/10/09

***

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Η Ένωση Μακεδόνων Κέρκυρας
Οι Λέσχες Ανάγνωσης Κέρκυρας (εκδόσεων ΑΛΔΕ)
και Το βιβλιοπωλείο ΜΟΥΣΤΑΚΗ
Οργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του μυθιστορήματος με τίτλο:
«Αυτός που είχε» του συγγραφέα Δημήτρη Κεραμέα-Ντουμπουρίδη.

Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 21 Νοέμβρη ώρα 19.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων βιβλιοπωλείου Μουστάκη (Δημ.Καββάδα 16) και είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ομιλητές: ο πρόεδρος της Ένωσης Μακεδόνων κ. Χαρίδημος Αλεξανδράτος, η κ. Βασιλική Φαρμάκη, νομικός-μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης Κέρκυρας και ο συγγραφέας.

Την εκδήλωση στηρίζει το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ. Συντονίζει ο συγγραφέας Αντώνης Δεσύλλας, αποσπάσματα θα διαβάσει η Μαρία Παπαδάτου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα Δημήτρη Κεραμέα-Ντουμπουρίδη.

Σειρά εγκλημάτων αναστατώνουν την κοινωνική ζωή μίας σύγχρονης επαρχιακής πόλης. Ο Αλέξανδρος Κάππας, ένας ιδιωτικός αναζητητής μετακομίζει στην Καβάλα, και αρχίζει να γνωρίζεται με την τοπική κοινωνία. Γνωρίζει την ντίβα της πόλης Θώμη Αγγελίδου, ηθοποιό του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου και τον προσκαλεί στην πρεμιέρα του καινούριου έργου της. Το Θέατρο κατάμεστο και η Αγγελίδου στο καμαρίνι της καθισμένη στην καρέκλα απέναντι από τον καθρέφτη με κομμένο λαιμό. Ενώ ο αστυνομικός διευθυντής και ο ιδιωτικός αστυνομικός προσπαθούν να εξιχνιάσουν το έγκλημα, δεύτερο έγκλημα γίνεται στην πόλη... Ένας γλύπτης βρίσκεται με έναν οψιδιανό καρφωμένο στο κεφάλι. Ακολουθεί διπλό φονικό στο νησί της Θάσου.
Μία αιματοβαμμένη ιστορία πάθους και αγάπης. Μέσα από συγκρούσεις, ίντριγκες, αστυνομική διαφθορά, διαπλοκή, αλλά και έναν απρόσμενο έρωτα, ο Αλέξανδρος Κάππας θα φτάσει στη λύση του προβλήματος.
Μυθιστόρημα ενός διανοούμενου συγγραφέα που μπαίνει ορμητικά στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας! Σημαντική είναι η παρουσία και η δραστηριότητα του συγγραφέα στο χώρο της τέχνης και του Θεάτρου ειδικότερα :

Ο Δημήτρης Κεραμεύς-Ντουμπουρίδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1965. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακά στο Αμερικάνικο Θέατρο, στην Θεσσαλονίκη και στο Βερολίνο. Εργάζεται στην Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής Αγγλικών, ενώ παράλληλα ασχολείται με την σκηνοθεσία και την αρθρογραφία. Το πρώτο του μυθιστόρημα, "Βρώμικη πόλη", εξεδόθη από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το 2002 τιμήθηκε με τον Έπαινο Μυθιστορήματος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Το 1987 επανίδρυσε μαζί με άλλους το Φαλακρό Θέατρο, στη Θεσσαλονίκη και το 1999 την Θεατρική Μηχανή, στην Καβάλα. Σκηνοθέτησε στη Θεσσαλονίκη με το Φαλακρό Θέατρο, στην Καβάλα με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., την Θεατρική Ομάδα ΤΕΙ και την Θεατρική Μηχανή, στην Κάλυμνο με την Θεατρική Ομάδα Καλύμνου, όπως επίσης και αρκετές παιδικές θεατρικές παραστάσεις. Υπήρξε από τα πρώτα στελέχη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, κατά την ίδρυσή του, χρηματίζοντας μέλος της καλλιτεχνικής του επιτροπής, για μια τριετία, από το 1993 (έτος ίδρυσης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κ.) μέχρι το 1995.
Από το 1989 άρθρα του παρουσιάζονται στην εφ. "Ελευθερία", στο λογοτεχνικό περιοδικό "Υπόστεγο", στο "ΠεριΩδικό της Πόλης", ενώ από το 1995 αρθρογραφεί στην εφ. "Ξυράφι".
Έχει διδάξει κατά καιρούς Θεατρικό Παιχνίδι, Παντομίμα, Μέθοδο Στανισλάφσκι, Οργάνωση-Δομή-Λειτουργία του σύγχρονου Θεάτρου.
Μετέφρασε αρκετά θεατρικά έργα για λογαριασμό των ομάδων που συνεργάστηκε και έγραψε δύο θεατρικά έργα, "Το Ρομπότ" και "Το Ασανσέρ".
Από το φθινόπωρο του 2001 ασχολείται συστηματικά με βιβλιοπαρουσιάσεις λογοτεχνών σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.
Την ίδια χρονιά ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο, στον Alpha Media Group, με εκπομπές που αφορούσαν Λογοτεχνία, Κινηματογράφο και Θεάτρο.

***

Η Καβάλα πάει Κέρκυρα


Τις αποσκευές του για το νησί των Φαιάκων ετοιμάζει ο Δημήτρης Κεραμεύς Ντουμπουρίδης, προκειμένου να παραστεί στη παρουσίαση του βιβλίου του «Αυτός που Είχε» και να γνωριστεί με τα μέλη των Λεσχών Ανάγνωσης της Κέρκυρας. Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου ο καβαλιώτης συγγραφέας θα «εκτεθεί» στο αναγνωστικό κοινό και το μεσημέρι της επόμενης ημέρας θα «ανακριθεί» και θα συζητήσει με τους βιβλιολάτρες. Μέσω του συγκεκριμένου βιβλίου φυσικά, για το οποίο ήδη γράψαμε πως διαθέτει έντονο καβαλιώτικο άρωμα, θα προβληθεί και η πόλη μας σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Ειδικότερα η Ένωση Μακεδόνων Κέρκυρας, οι Λέσχες Ανάγνωσης Κέρκυρας (εκδόσεων ΑΛΔΕ) και το βιβλιοπωλείο ΜΟΥΣΤΑΚΗ, οργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του μυθιστορήματος με τίτλο «Αυτός που Είχε». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Νοέμβρη και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου Μουστάκη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Μακεδόνων Χαρίδημος Αλεξανδράτος, η Βασιλική Φαρμάκη, νομικός και μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης Κέρκυρας, καθώς και ο καβαλιώτης συγγραφέας.
Την εκδήλωση στηρίζει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο συγγραφέας Αντώνης Δεσύλλας, αποσπάσματα του κειμένου θα διαβάσει η Μαρία Παπαδάτου και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα Δημήτρη Κεραμέα Ντουμπουρίδη. Το πρωί του Σαββάτου ο Δημήτρης θα παραχωρήσει συνέντευξη σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Ενώ στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής τα μέλη των Λεσχών Ανάγνωσης, που ήδη έχουν ψηφίσει το μυθιστόρημα για την 15άδα της Βραχείας Λίστας και το έχουν διαβάσει, θα συναντηθούν και θα συζητήσουν με το συγγραφέα.
Η εκδήλωση της βιβλιοπαρουσίασης του Δημήτρη Κεραμέα Ντουμπουρίδη προέκυψε μέσω των κερκυραϊκών εκδόσεων ΑΛΔΕ, οι υπεύθυνοι των οποίων προωθούν τις νέες κυκλοφορίες στις τοπικές Λέσχες Ανάγνωσης. Κάπως έτσι το επέλεξαν οι ικανοποιημένοι αναγνώστες, αποφασίζοντας να γνωρίσουν και προσωπικά τον καβαλιώτη συγγραφέα. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα γνωριμίας και με την Ένωση Μακεδόνων, αφού ο πρόεδρός της ανέλαβε να μιλήσει στη διάρκεια της εκδηλώσεως. Φυσικά, περισσότερες πληροφορίες κι εντυπώσεις θα αναζητήσουμε από το Δημήτρη Ντουμπουρίδη μετά την πραγματοποίηση της βιβλιοπαρουσίασής του κι ενόσω θ' αναμένουμε ανάλογη πρωτοβουλία και από τους συμπολίτες του συγγραφέα, εμπλεκόμενους με το χώρο του βιβλίου.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΔΕ

Οι εκδόσεις ΑΛΔΕ ουσιαστικά άρχισαν να δραστηριοποιούνται στο χώρο από το Μάιο του 2007. Στόχος τους είναι η έκδοση λογοτεχνικών βιβλίων, προκειμένου να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του εκδοτικού οίκου και των αναγνωστών. Το έτος 2008 πρόσφεραν στο ελληνικό κοινό, το έργο του συγγραφέα Φατός Κονγκόλι, με τίτλο: «Η ζωή σε ένα σπιρτόκουτο».
Ο κύκλος των εκδόσεων ΑΛΔΕ μεγαλώνει, οι συνεργασίες με μεγάλα συγγραφικά ονόματα ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν. Καταξιωμένοι συγγραφείς εμπιστεύονται τον εκδοτικό οίκο για την επανέκδοση των πιο επιτυχημένων έργων τους. Σύντομα πρόκειται να εκδοθούν γνωστά βιβλία ελλήνων συγγραφέων που αγαπήθηκαν. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στους παλαιότερους αναγνώστες να τα θυμηθούν και στους νεώτερους να τα γνωρίσουν. Το πρώτο βιβλίο της προσπάθειας αυτής ήταν το best seller του Χρήστου Δεσύλλα «Αχ, Αντριανή....» κι ακολούθησε το βιβλίο του Γιώργου Μανιώτη «Τα φαντάσματα του παλιού ξενοδοχείου».
Ο ευρύτερος κύκλος υποστήριξης του αναγνωστικού κοινού, η προώθηση και η δημιουργία εκδηλώσεων για το βιβλίο, παραμένουν μεταξύ των επιδιώξεων και των προσδοκιών του εκδοτικού οίκου. Σ' αυτή την κατεύθυνση δημιουργήθηκαν στην Κέρκυρα, τα Χανιά και τη Θεσπρωτία οι Λέσχες Ανάγνωσης, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Οι εκδόσεις ΑΛΔΕ συμμετέχουν, διαφημίζουν τις κυκλοφορίες τους σε εφημερίδες και περιοδικά, στέλνουν δελτία τύπου και αντίτυπα των βιβλίων τους στις εφημερίδες, ώστε να συμπεριληφθούν στις προθήκες ή να τύχουν κριτικής. Επίσης, οργανώνουν παρουσιάσεις βιβλίων των συνεργαζόμενων συγγραφέων και φροντίζουν για τη μέγιστη δυνατή επιτυχία των εκδηλώσεων.

ΒΟΥΛΑ ΘΑΣΙΤΟΥ - ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ εφ. Πρωινή 10/11/09

***

Απόλυτα ενθουσιασμένος
Επέστρεψε ο Δημήτρης Ντουμπουρίδης από την Κέρκυρα


Με τις καλύτερες των εντυπώσεων για τη ζεστή υποδοχή και φιλοξενία, αλλά και για το ενδιαφέρον με το οποίο αγκαλιάστηκε το τελευταίο βιβλίο του «Αυτός που είχε», επέστρεψε από την Κέρκυρα ο Δημήτρης Ντουμπουρίδης. Το σύντομο ταξίδι του ήταν γεμάτο ξεναγήσεις στα ομορφότερα μέρη του νησιού και ζουμερές ερωτήσεις αναγνωστών που είχαν μελετήσει το πρόσφατο συγγραφικό του δημιούργημα.

Τον καβαλιώτη συγγραφέα υποδέχθηκε και ξενάγησε ο ιστορικός κερκυραίος συγγραφέας Αντώνης Δεσύλας, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της Λέσχης Ανάγνωσης Κέρκυρας. Οι διοργανωτές και ειδικότερα η Ένωση Μακεδόνων Κέρκυρας, οι Λέσχες Ανάγνωσης Κέρκυρας (εκδόσεων ΑΛΔΕ) και το βιβλιοπωλείο ΜΟΥΣΤΑΚΗ είχαν μεριμνήσει για μία συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου όπου παραβρέθηκαν τα τοπικά ΜΜΕ.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματος «Αυτός που είχε», σ' ένα εξαιρετικό χώρο όπου το ισόγειο λειτουργεί ως βιβλιοπωλείο και ο πρώτος όροφος ως αίθουσα εκδηλώσεων. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από αναγνώστες οι οποίοι είχαν διαβάσει το βιβλίο του Δημήτρη Ντουμπουρίδη και κυριολεκτικά τον βομβάρδισαν με τις διευκρινιστικές ερωτήσεις τους.

¶κρως συγκινητικό ήταν το γεγονός ότι η κερκυραία Υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού ¶ντζελα Γκερέκου, που είχε κληθεί να παραστεί στην εκδήλωση ωστόσο δεν τα κατάφερε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, φρόντισε παρόλα αυτά ν' αποστείλει προσωπική αποστολή επαινώντας τον καβαλιώτη συγγραφέα για τις λογοτεχνικές προσπάθειές του. Παρομοίως συγκινητική ήταν και η τοποθέτηση του ο προέδρου της Ένωσης Μακεδόνων Χαρίδημου Αλεξανδράτου που παρουσίασε το βιβλίο στο κοινό. Ο κ. Αλεξανδράτος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και κατοικεί στην Κέρκυρα, ενώ έκπληξη ένιωσε ο Δημήτρης Ντουμπουρίδης όταν στην εκδήλωση συναντήθηκε με συνάδελφό του καβαλιώτισσα, η οποία διδάσκει αγγλική φιλολογία σε κερκυραϊκό σχολείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενόσω παρουσιαζόταν το βιβλίο και διάβαζε αποσπάσματα η ερασιτέχνης ηθοποιός Μαρία Παπαδάτου, ταυτόχρονα προβαλλόταν ένα video wall το οποίο είχαν επιμεληθεί οι διοργανωτές και ήταν εμπνευσμένο από τις σελίδες του μυθιστορήματος. Προετοιμασμένος όμως ήταν και ο Δημήτρης Ντουμπουρίδης αφού κουβαλούσε στις αποσκευές του ένα dvd του Θόδωρου Παπαδόπουλου, το οποίο περιελάμβανε υπέροχες φωτογραφίες και βίντεο της Καβάλας και το οποίο προβλήθηκε πριν την έναρξη της εκδήλωσης, διαφημίζοντας την πόλη μας στο νησί των Φαιάκων. Επιπλέον και ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιστής είχε εφοδιάσει τον καβαλιώτη συγγραφέα με βιβλία που έχει εκδώσει ο δήμος, ώστε να προσφερθούν ως αναμνηστικά δώρα στους διοργανωτές. Το πρωί της Κυριακής ο Δημήτρης συναντήθηκε και «ανακρίθηκε» από τα μέλη των Λεσχών Ανάγνωσης Κέρκυρας, τα οποία είχαν διαβάσει στο σύνολό τους το μυθιστόρημα «Αυτός που είχε».

ΒΟΥΛΑ ΘΑΣΙΤΟΥ - ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ εφ. Πρωινή 25/11/09

Share on Facebook
 
a mediamax production