η θεατρική μηχανή
παραστάσεις
εραστάς του θεάτρου
Νέα & Ανακοινώσεις
τι έγραψε ο τύπος
επικοινωνία
 
ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕ

ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕ

ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕ

Επικουρικό το site, να τι προτείνει για ακόμα καλύτερες θεατρικές μέρες:
Ένα Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, πρέπει να «ζει» μέσα στην πόλη την οποία υπηρετεί. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόβες ενός έργου πρέπει να γίνονται στην πόλη μας. Να συγχρωτίζονται οι ηθοποιοί που παίρνουν μέρος στην παραγωγή με το εντόπιο δυναμικό, με τους καθημερινούς ανθρώπους, έτσι ώστε το ΔΗΠΕΘΕ να αποκτήσει πάλι τον τίτλο «λαϊκό θέατρο» (θέατρο του λαού) που τα τελευταία χρόνια έχει απολέσει. Είναι πολύ σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, οι ηθοποιοί της εκάστοτε παραγωγής να ζουν στην πόλη που τους φιλοξενεί. Έτσι γίνονται οικείοι στον κόσμο και όχι ουρανοκατέβατος θίασος Αθήνας που έρχεται να κάνει λίγες παραστάσεις και μετά να εξαφανιστεί.
Οι παραγωγές ενός ΔΗΠΕΘΕ πρέπει να είναι μικρές σε αριθμό ηθοποιών, ν’ αποτελούνται δηλαδή από λίγα μέλη, τέσσερα έως έξι, έτσι ώστε να είναι φτηνές, κατά το δυνατόν και να μπορούν να γίνουν, μ’ αυτόν τον τρόπο παραπάνω των τριών παραγωγών που συνήθως γίνονται. Εάν απαιτείται παραγωγή με περισσότερα άτομα, δε θα ήταν καθόλου άσχημο να χρησιμοποιούνται και ερασιτέχνες ηθοποιοί, από το ντόπιο δυναμικό. Έτσι, γι άλλη μια φορά το κόστος της παραγωγής κατεβαίνει. Επιπρόσθετα, οι ηθοποιοί, κατά το δυνατόν, να επιλέγονται από το Νομό Καβάλας ή / και τους όμορους Νομούς. Οι περιοδείες, δε, θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη φειδώ και περίσκεψη και με ελάχιστο συνολικό κόστος για το θέατρο.
Το προτεινόμενο πλάνο είναι το εξής: Αμέσως μετά το Φεστιβάλ Φιλίππων μια παραγωγή που να είναι έτοιμη στις αρχές του Οκτώβρη και να παιχτεί μέχρι το τέλος του Νοέμβρη. Η παραγωγή αυτή η πρώτη να είναι σύγχρονη κωμωδία, ελληνική, κατά το δυνατόν με κοινωνικούς προβληματισμούς, να πιάνει τον παλμό του κόσμου, να «μιλάει» στην ψυχή του και σίγουρα να μην είναι τραβηγμένη από κάποιο ξεχασμένο ράφι της εποχής του μεσοπολέμου. Δεύτερη παραγωγή να είναι οπωσδήποτε μια παιδική παράσταση, η οποία να ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα και να συνεχιστεί και μετά, κατόπιν συνεννοήσεως με τους Προϊστάμενους Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για την προσέλευση των μαθητών του Νομού μας στο θέατρο. Είναι, επίσης, επιτακτικό, να συνεχίσει η καλή δουλειά της παιδικής σκηνής, αφού μ’ αυτόν τον τρόπο μορφώνουμε τη νέα γενιά, διαμορφώνουμε, θεατρικά, παιδικές συνειδήσεις. Η τρίτη παραγωγή ν’ αρχίσει στις αρχές του Φλεβάρη, να είναι ένα αστικό Δράμα του διεθνούς ρεπερτορίου. Η παραγωγή αυτή θα πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια ενδιαφέροντος του κοινού. Για το Πάσχα και αμέσως μετά την προαναφερθείσα τρίτη παραγωγή, προτείνεται μια τέταρτη παραγωγή η οποία να προκύψει απ’ την συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ με τις ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης. Το ΔΗΠΕΘΕ πρέπει να σταθεί με αγάπη και μεράκι κοντά στους ερασιτέχνες και είτε να συμπράξει μαζί τους και να οδηγηθούμε σε συμπαραγωγή, είτε να τους απορροφήσει και έτσι να δημιουργηθεί η «Ερασιτεχνική Ομάδα του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας». Και στις δυο περιπτώσεις ο μέγας κερδισμένος θα είναι το Θέατρο, δηλαδή, τελικά, ο κόσμος της Καβάλας και μάλιστα με ελάχιστο κόστος.
Επιπρόσθετα, η ίδρυση «Πειραματικής Σκηνής» του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, η οποία να αποτελείται από ερασιτέχνες ηθοποιούς και να ασχολείται αποκλειστικά με τη διερεύνηση καινούριας
φόρμας / δομής σε έργα λιγότερα προσιτά στο κοινό, θα ήταν ευχής έργο. Έτσι, να οδηγηθεί το ΔΗΠΕΘΕ με την «Πειραματική Σκηνή» σε μια πέμπτη παραγωγή. Κλείνοντας το πλάνο της χρονιάς, θα πρέπει ν’ αναφερθεί ότι μέσα στις προθέσεις ενός ΔΗΠΕΘΕ και του καλλιτεχνικού Διευθυντή του, πρέπει να είναι και το κάλεσμα άλλων θιάσων από την Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, αναλόγως βεβαίως του κόστους, καθώς και η συνεργασία – ανταλλαγή με άλλα ΔΗΠΕΘΕ. Ο στόχος, το πλάνο, ο σκοπός είναι ένας: Κανένα Σαββατοκύριακο στην Καβάλα χωρίς θεατρική παράσταση. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο και ίσως είναι. Αυτό που δεν είναι όμως, είναι ότι δεν είναι ακατόρθωτο. Με δουλειά και καλό προγραμματισμό μπορούν να επιτευχθούν πολλά.
Συνοπτικά λοιπόν:
1η παραγωγή, Νεοελληνική Κωμωδία
2η παραγωγή, Παιδική παράσταση
3η παραγωγή, Ξένο Αστικό Δράμα
4η παραγωγή, έργο βασισμένο σε συνεργασία ΔΗΠΕΘΕ – Ερασιτεχνών
5η παραγωγή, έργο της «Πειραματικής Σκηνής» του ΔΗΠΕΘΕ
Αναβάθμιση του Φεστιβάλ Φιλίππων. Είναι γνωστό, εδώ και πολλά χρόνια, ότι το Φεστιβάλ μας δεν τυγχάνει προσοχής και διαφήμισης από την Αθήνα. Λοιπόν μια κινητοποίηση άνευ προηγουμένου στο θέμα, με την αρμόζουσα, βέβαια, σοβαρότητα και πρόγραμμα Φεστιβάλ το οποίο να ικανοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερους, θα βοηθούσε τα μάλα. Επίσης να κρατηθεί, όσο πιο αυστηρά γίνεται, ο θεατρικός χώρος του Φεστιβάλ, μόνο θεατρικός.
Σύνδεση ΔΗΠΕΘΕ με τα πολιτιστικά πράγματα της πόλης. Οποιεσδήποτε εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με πολιτισμό, από τα περιφερειακά φεστιβάλ, μέχρι τις βιβλιοπαρουσιάσεις λογοτεχνών που γίνονται στην Καβάλα να πλαισιώνονται από το ΔΗΠΕΘΕ, έτσι ώστε συνειρμικά να συνδέει κανείς πολιτιστικό γεγονός με ΔΗΠΕΘΕ.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2003

Share on Facebook
 
a mediamax production