η θεατρική μηχανή
παραστάσεις
εραστάς του θεάτρου
Νέα & Ανακοινώσεις
τι έγραψε ο τύπος
επικοινωνία
 
Ο Τίγρης

Μάρεη Σίσγκαλ | Θεατρική Παράσταση

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Καίτη Κασιμάτη
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Δημήτρης Κεραμεύς –Ντουμπουρίδης ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Έλενα Χωματά
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δημήτρης Κεραμεύς – Ντουμπουρίδης ΟΔΗΓΟΣ ΣΚΗΝΗΣ Στέλλα Φουρναράκη
ΦΩΤΙΣΜΟΙ Θοδωρής Κορόζης
ΑΦΙΣΑ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κατερίνα Κελέσογλου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Θόδωρος Παπαδόπουλος (Studio Ikona) ΠΑΙΖΟΥΝ ΓΚΛΟΡΙΑ Αντιόπη Γιαννουσίδου
ΜΠΕΝ Δημήτρης Κεραμεύς – Ντουμπουρίδης

Στην παράσταση ακούγονται μουσικά θέματα από τους: • Barry Adamson • Julie London • Massive Attack • Lalo Schiffrin Η Θεατρική Μηχανή ευχαριστεί όλα τα μέλη της για την εν γένει συμβολή τους στην παράσταση, καθώς και τον Γιώργο Σιμίτα για την παραχώρηση του χώρου (Bar Νησί).

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Μπεν και η Γκλόρια. Οι δυο αντι – ήρωες μιας συμβατικής εποχής. Ο χρόνος αδιάφορος. Τα δρώμενα θα μπορούσαν να έχουν συμβεί παντού. Ο ένας καταπιεσμένος από τα αδυσώπητα γρανάζια ενός συστήματος που δεν έμαθε ποτέ να το πολεμά. Ρομαντικός κι επαναστάτης χτίζει γύρω του έναν δικό του κόσμο αξιών και ηθικής και μέσα σ’ αυτόν χάνεται. Είναι ο θύτης και το θύμα ταυτόχρονα. Η άλλη καταπιεσμένη από ένα σύστημα κοινωνικών νορμών που δεν επέλεξε ζει μια καθ’ όλα συμβατική ζωή ασφυκτιώντας μέσα στον ιστό που άλλοι έφτιαξαν γι αυτήν. Τα στοιχεία ενυπάρχουν και στους δυο προτού ανάψουν τα φώτα της ράμπας. Και το ξεγύμνωμα αρχίζει. Όλα επί τάπητος, όλα στο άπλετο φως. Η αλήθεια επιτέλους λάμπει. Ο καθένας είναι έτοιμος για το δικό του ταξίδι. Το μίσος, το ψέμα, ο σαδισμός, η απελευθέρωση, ο έρωτας. Όλα παίρνουν το δρόμο τους καθώς το ταξίδι συνεχίζεται. Και όσο συνεχίζεται τόσο ο εξευτελισμός προχωρά. Τόσο κι οι δυο απογυμνώνονται από τις «αλήθειες» που δεν επέλεξαν. Και όσο φτάνει η λύτρωση, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ζωή. Στην ουσία το έργο που παρακολουθούμε είναι η πορεία του βέλους πριν καρφωθεί στην καρδιά. Στην καρδιά και των δυο. Ο Μπεν. Ο Μπενζαμίν. Ο Βενιαμίν. Ο Ελάχιστος. Ο πιο μικρός. Συναντά τη Γκλόρια. Τη Glory – a Τη Δόξα. Τη Δόξα του. Αγαπάω σημαίνει κάνω ένδοξο έναν άνθρωπο. Είναι η μεγαλύτερη Δόξα που θα γνωρίσει ο άνθρωπος αυτός σ’ όλη του τη ζωή: Ο Μπεν και η Γκλόρια.

Το πρώτο ανέβασμα του Τίγρη έγινε στη Νέα Υόρκη το 1963 με τον Ελάι Ουάλας και την Αν Τζάκσον. Ακολούθησε ο παρισινός Τίγρης το 1964 με τον Λοράν Τερζιέφ και την Πασκάλ ντε Μπουασόν. Στην Ελλάδα ανέβηκε 15 χρόνια μετά την αμερικάνικη πρεμιέρα. Ανάμεσα σ’ αυτούς που παρουσίασαν το έργο στο κοινό ήταν ο Χρήστος Μωραϊτης, η Τάνια Τρύπη, ο Τάκης Χρυσικάκος, η Άννυ Λούλου. Στην παράσταση της Θεατρικής Μηχανής παίζουν η Αντιόπη Γιαννουσίδου και ο Δημήτρης Κεραμεύς – Ντουμπουρίδης σε σκηνοθεσία του ίδιου. Τη σκηνογραφική επιμέλεια έκανε η Έλενα Χωματά, τους φωτισμούς ο Θοδωρής Κορόζης, το φροντιστήριο η Στέλλα Φουρναράκη και την αφίσα αλλά και το πρόγραμμα η Κατερίνα Κελέσογλου.

Murray Schisgal
Ο Murray (Joseph) SCHISGAL γεννήθηκε στο Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη στις 25 Νοεμβρίου του 1926. Αυτός ο αμερικανικός θεατρικός συγγραφέας έχει κάνει περιστασιακές εισβολές στην TV με γενικά επιτυχή αποτελέσματα. Ο Schisgal ωφελήθηκε από τη συνεργασία του με τον Dustin Hoffman προς το τέλος της δεκαετίας του '60 που είχε ως κατάληξη το 1982 την κωμωδία, το κλασικό πια, "Tootsie". Αν και είχε γίνει μια καθιερωμένη persona ταινιών to 1967 με το "The Graduate", o Hoffman επέλεξε να επιστρέψει στο θέατρο και να γίνει ο πρωταγωνιστής και ο σκηνοθέτης στο έργο του Schisgal, "Jimmy Shine" (1968) και αργότερα ως σκηνοθέτης στο "All Over Town" (1974). Ο Schisgal κάνει θέατρο μετά από τις σταδιοδρομίες του ως μουσικός, δικηγόρος και δάσκαλος. Η δουλειά του έφθασε στη Μεγάλη Βρετανία πριν χτυπήσει τη Νέα Υόρκη, με "Τη Δακτυλογράφο" το 1961. Η πρώτη του επιτυχία στο Broadway ήρθε με το "Luv", ένα παιχνίδι με τρεις-χαρακτήρες για τους ψευδο-διανοούμενους, το οποίο το 1964 κέρδισε ένα βραβείο Tony (σκηνοθέτης Mike Nichols). Το έργο είχε πρωταγωνιστές τους Jack Lemmon, Elaine May και Peter Falk. Επίσης το 1967, ο Schisgal παρουσίασε το "Ο Τίγρης Ξεχωρίζει", η έκδοση για τη μεγάλη οθόνη του θεατρικού έργου του, στο οποίο έπαιξαν οι Eli Wallach και Anne Jackson. Τα περισσότερα από τα άλλα έργα του συγγραφέα έχουν παιχθεί είτε στα μικρά θέατρα της Νέας Υόρκης είτε σε περιφερειακά θέατρα.

Προσυπογράφουμε και αντιγράφουμε:
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΛΙΓΟΙ [1950]
Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. Είμαστε οι αλύτρωτοι στοχαστές και οι τραγικοί ερωτευμένοι. Χίλιοι ήλιοι κυλούνε μες στο αίμα μας κι ολούθε μας κυνηγά το όραμα του απείρου. Η φόρμα δεν μπορεί να μας δαμάσει. Εμείς ερωτευτήκαμε την ουσία τού είναι μας και σ' όλους μας τους έρωτες αυτήν αγαπούμε. Είμαστε οι μεγάλοι ενθουσιασμένοι κι οι μεγάλοι αρνητές. Κλείνουμε μέσα μας τον κόσμο όλο και δεν είμαστε τίποτα απ' αυτόν τον κόσμο. Οι μέρες μας είναι μια πυρκαγιά κι οι νύχτες μας ένα πέλαγο. Γύρω μας αντηχεί το γέλιο των ανθρώπων. Είμαστε οι προάγγελοι του χάους
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΗΣ


Share on Facebook
 
a mediamax production