η θεατρική μηχανή
παραστάσεις
εραστάς του θεάτρου
Νέα & Ανακοινώσεις
τι έγραψε ο τύπος
επικοινωνία
 
Θέατρο Τσέπης

Ζαν Κοκτώ | Θεατρική Παράσταση

Την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 & την Κυριακή 20 Απριλίου 2008, το μαθητικό - εφηβικό τμήμα της Θεατρικής Μηχανής θα παρουσιάσει στο κοινό της πόλης μια Σπουδή στο Γαλλικό Θέατρο με το έργο του Ζαν Κοκτώ «Θέατρο Τσέπης».
Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Αμφιθέατρο Νομαρχίας (η οποία είναι και συνδιοργανώτρια) στις 9.00 μ.μ.

Περιγραφή
"Ιδού λοιπόν, θέατρο τσέπης. Με τον όρο "θέατρο τσέπης" δεν εννοούμε "θέατρο που το πάει βόλτα ο αναγνώστης στην τσέπη του", αλλά κατά κάποιο τρόπο ένα έλασσον θέατρο, ένα απλό πρόσχημα για να λάμψει ένα αστέρι από μια γωνία λιγότερο γνωστή.
Κατά παράκληση λοιπόν του εκδότη μου, επέτρεψα τη συγκέντρωση αυτών των κειμένων-προσχημάτων με το χαλαρό τους ύφος, γραμμένων γρήγορα για τον έναν ή τον άλλο καλλιτέχνη που επιθυμούσε να κρατά στην τσάντα του ένα μικρό έργο ευκολόπαικτο στο σανίδι, το λιμπρέτο ενός μπαλέτου ή μιας μιμικής των οποίων η πρώτη γραφή στην πραγματικότητα δεν υπήρξε παρά μια εικονική γραφή και που τη χορογραφία τους θα έπρεπε να την ξεχάσουμε". (Z.K.).
Δημοσιευμένα το 1955, τα κείμενα αυτά επιτρέπουν να διεισδύσουμε στην τόσο θελκτική προσωπικότητα του Zαν Kοκτώ (1889-1963): τον οίστρο του, το χιούμορ, τη λεπτή καλλιγραφία του πορτρέτου, το κλείσιμο του ματιού, την ταχύτητα του ύφους, την τρυφερή αγαλλίαση που προσφέρει η πένα του.

Ο Ζαν Κοκτώ γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1889 στο Maison - Laffite της Μεσημβρινής Γαλλίας . Υπήρξε βασικά ποιητής, όμως δημιουργεί και αφήνει το προσωπικό του στίγμα στην τέχνη για περισσότερο από πενήντα χρόνια.
O Kοκτώ για περισσότερα από πενήντα χρόνια δεν θα πάψει να καταπλήσσει τους πάντες, αναπτύσσοντας τη μαγεία του στην ποίηση, στην πρόζα, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, σε σχέδια και σε πίνακες.
Μισήθηκε στην εποχή του υπερβολικά, για να αφοπλίσει τους πάντες στη διάρκεια, μη ανταποδίδοντας ποτέ τα χτυπήματα. Μόνος εναντίον όλων, ένας γητευτής των καιρών, ελαφρός, γενναιόδωρος έως την εκμετάλλευση από ασήμαντους και σημαντικούς, μια ιδιόμορφη αγιότητα της αυτοκαταστροφής και των παθών, του οπίου και των σκανδάλων. Με απόλυτο πνεύμα πρωτοπορίας, προηγήθηκε της εποχής του για να αναγγείλει την επόμενη, εκφράζοντας τον διαρκή ηλεκτρισμό ενός γίγνεσθαι, ενός κύματος που συνέχεια ξεσπά μπροστά.
Υπήρξε ο μόνος Γάλλος διανοούμενος που παρόλα τα σκάνδαλα που συνόδευαν το όνομά του, γίνεται μέλος της συντηρητικής Γαλλικής Ακαδημίας και του απονέμεται το Γαλλικό Παράσημο της Τιμής.
Ο Κοκτώ μέχρι το τέλος της ζωής του τον Οκτώβρη του 1963, έχει ένα μοναδικό τρόπο να ταξιδεύει μέσα στην τρέλα να διακατέχεται από αυτήν, να τον συνεπαίρνει, να την φλερτάρει βίαια και ρομαντικά.

Share on Facebook
 
a mediamax production