η θεατρική μηχανή
παραστάσεις
εραστάς του θεάτρου
Νέα & Ανακοινώσεις
τι έγραψε ο τύπος
επικοινωνία
 
6o Πάτωμα

Αλφρέντ Ζερύ | Θεατρική Παράσταση

| Θεατρική Παράσταση

«Το έκτο πάτωμα» του Αλφρέντ Ζερύ, όπως το ’χει διασκευάσει ως μουσική κωμωδία η Άννα Παναγιωτοπούλου με μουσικές και τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, επανέρχεται μετά από είκοσι τέσσερα χρόνια στη σκηνή και, μάλιστα, του Αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, από τη «Θεατρική Μηχανή» του Δημήτρη Ντουμπουρίδη σε δική του σκηνοθεσία.

Το έργο γράφτηκε το 1937 από τον Ελβετό Αλφρέντ Ζερύ (1895 – 1972) και είναι μια ηθογραφία με ενδιαφέροντα στοιχεία . Μια χούφτα ένοικοι που ζουν στο έκτο πάτωμα μιας παρισινής πολυκατοικίας στη δεκαετία του ’30 , παλεύουν για την επιβίωση τους εν μέσω οικονομικής κρίσης, στους οποίους κάλλιστα μπορούν να βρεθούν πολλά κοινά με τους Έλληνες του σήμερα. Πρόκειται για μικρογραφία ολόκληρης κοινωνίας που συνυπάρχει σε έναν όροφο. Με άξονα την κωμωδία παρακολουθούμε τη ζωή αυτών των ανθρώπων να ξετυλίγεται μέσα από τους έρωτες, τις συγκρούσεις, τα πάθη και, πάνω απ’ όλα, τα όνειρά τους. Όνειρα εφικτά κι ανέφικτα, που τους δίνουν δύναμη ν’ αντέξουν τις αντιξοότητες της καθημερινότητάς τους. Στην πορεία του έργου οι «ήρωες» συνειδητοποιούν γρήγορα, ότι πάνω και πέρα από τα όνειρα -που, δυστυχώς, τα περισσότερα είναι απατηλά- υπάρχει η αγάπη, η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη, η αίσθηση ότι οι άνθρωποι παραμένουμε ενωμένοι όταν η ανάγκη το απαιτεί. Έτσι χαιρόμαστε νίκες στη ζωή.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κεραμεύς-Ντουμπουρίδης.
Σκηνικά-Κοστούμια: Αντιγόνη Τσαφή.
Χορογραφία: Δέσποινα Παπαδοπούλου.
Μουσική Διδασκαλία: Παύλος Ξανθόπουλος.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κωνσταντίνα Κατσάρη, Νίκος Σπυρέλης, Μαρία Μπουγά, Λιάνα Αντεδάκη, Χρήστος Βενέτης, Έλλη Φιλιππίδου, Δώρα Βαβαλέσκου, Ηλέκτρα Αλιατάκη, Μαρία Βερασδάνη, Φωτεινή Γκόγκου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Σπύρος Στάμος, Ιάσμη Μαντζουράνη, Απόστολος Αμπάρκιολης, Μυρτώ Κωνσταντινίδου, Δημήτρης Ευθ. Καγιάσας, Βιβή Θεοδωρίδου, Ιορδάνης Καλαϊτζίδης, Αναστάσης Περδίκης, Δημήτρης Αντ. Καγιάσας.

Share on Facebook
 
a mediamax production