η θεατρική μηχανή
παραστάσεις
εραστάς του θεάτρου
Νέα & Ανακοινώσεις
τι έγραψε ο τύπος
επικοινωνία
 
ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ
Σελίδα: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12
AutoStop της Γιούλης Αποκατανίδου (KavalaNet)
AutoStop της Γιούλης Αποκατανίδου-ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!!!
Θα γελάσετε...μέχρι δακρύων
Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011


Η Θεατρική Μηχανή Καβάλας, πιστή στο ραντεβού της με το κοινό της πόλης εδώ και δώδεκα χρόνια, παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή: AutoStop της Γιούλης Αποκατανίδου, από 1 έως και 11 Δεκεμβρίου 2011 στην αίθουσα Γ. Παπαϊωάννου του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, στις 9.00μμ.
Πρόκειται για μια ξέφρενη κωμωδία της καβαλιώτισσας δημιουργού, ένα «έργο μέσα σε έργο» που αποτελεί την 24η παραγωγή του σχήματος. Δεκαεννιά ερασιτέχνες ηθοποιοί παρουσιάζουν τα κακώς κείμενα της ζωής, με γέλιο και κέφι. Σε μιάμιση ώρα παρελαύνουν εμπρός μας οι πιο τυχάρπαστοι χαρακτήρες, που μπορεί να είναι και οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας. Και μας υπόσχονται ένα πράγμα: θα γελάσουμε μέχρι δακρύων.

Σημείωμα Καλλιτεχνικού Διευθυντή Θεατρικής Μηχανής

Όταν η Γιούλη Αποκατανίδου, στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, μου πρότεινε το ανέβασμα του κειμένου της από τη Θεατρική Μηχανή, ένιωσα ιδιαίτερα κολακευμένος. Όχι μόνο διότι η Γιούλη είναι φίλη, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά επειδή, τρία χρόνια πριν, είχα δει το πρώτο της πόνημα επί σκηνής, το «Αυτός, Αυτή & Αυτοί» και είχα μείνει έκπληκτος απΆ τη μαεστρία της γραφής της, απΆ τη μελέτη της στον «έσω» κόσμο των ηρώων της, απΆ τη ρεαλιστική – όσο και σουρεαλιστική – απεικόνιση των, στη φαντασία της, δρώμενων. Όλα εκείνα είχαν αποτυπωθεί επί σκηνής με άριστο τρόπο. Και σΆ αυτό δε συνέβαλλε μόνο η αριστοτεχνική γραφή της Γιούλης αλλά και η ευφάνταστη σκηνοθεσία του Christopher Baka. Τρία χρόνια μετά, το ίδιο δίδυμο (Αποκατανίδου στο Λόγο και Baka στην Πράξη) είναι πάλι εδώ! Autostop ή αν θέλετε Οτοστόπ! Ένα έργο βαθύτατα Ελληνικό – Καβαλιώτικο – ένα έργο που εντρυφά στα κατάβαθα της ψυχής του Έλληνα, έτσι όπως εμείς τον ξέρουμε, ένα έργο βαθύτατα ανθρώπινο, κωμικό, τραγικό, ρεαλιστικό. Με υπερρεαλιστικές σκηνές που αντικατοπτρίζουν, μεγιστοποιημένες, το παρόν της σύγχρονης πραγματικότητας και/ή το μέγεθος της ανθρώπινης βλακείας. Ένα έργο που αποτυπώνει πλήρως κενά και αδιέξοδα, δοξασίες και προκαταλήψεις, υπερμεγέθη «Τίποτα» και εύγευστα «Καθημερινά». Ένα «έργο» που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας, στην καθεμιά μας. Όταν κλείνουμε τα μάτια, είμαστε εμείς στο τιμόνι, είμαστε εμείς που κάνουμε οτοστόπ, είμαστε εμείς που κρίνουμε και κρινόμαστε. Όχημα όλων μας, οι υπέροχοι ηθοποιοί μας, οι συντελεστές πίσω απΆ αυτούς, το αγαπητό κοινό. Εσείς! Η Θεατρική Μηχανή, πιστή στο κοινό της εδώ και δώδεκα χρόνια, μΆ αυτήν την 24η παραγωγή της, σας καλωσορίζει στον φιλόξενο χώρο του Δημοτικού Ωδείου και σας εύχεται καλή ψυχαγωγία! Και μην ξεχνάτε: «Δεν είναι για όλους. Δεν είναι για λίγους. Είναι για τον καθένα ξεχωριστά!»*
*William Shakespeare

Δημήτρης Κεραμεύς - Ντουμπουρίδης
29/11/2011
“Autostop”
Εφημερίδα Εβδόμη ΝέαΠολιτισμός

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
“Autostop” της Γιούλης Αποκατανίδου, από τη Θεατρική Μηχανή Καβάλας


Η χιουμοριστική παράσταση που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κρίστοφερ Μπάκα, θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «Γιάννη Ανδρέου Παπαϊωάννου» του Δημοτικού Ωδείου ΚαβάλαςΗ Θεατρική Μηχανή Καβάλας επιστρέφει στο σανίδι μέσα από το ανέβασμα ενός χιουμοριστικού “Autostop”, γραμμένου από την Καβαλιώτισσα θεατρική συγγραφέα Γιούλη Αποκατανίδου. Η παράσταση που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Κρίστοφερ Μπάκα, θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «Γιάννη Ανδρέου Παπαϊωάννου» του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, από την Πέμπτη 1 ως και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Θεατρικής Μηχανής Δημήτρης Ντουμπουρίδης, μιλώντας στην «Ε» έκανε λόγο για μια παράσταση “Made in Kavala”, βαθύτατα ελληνική, βασισμένη τόσο στην αριστοτεχνική γραφή της Γιούλης Αποκατανίδου (που ήδη έχει δώσει πολύ καλά δείγματα γραφής με το θεατρικό της έργο «Αυτός, Αυτή & Αυτοί»), όσο και στην ευφάνταστη σκηνοθεσία του Κρίστοφερ Μπάκα (γνωστό στο καβαλιώτικο κοινό κυρίως από τη δουλειά που παρουσίασε στους κόλπους του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας).

Πρόκειται για ένα έργο βαθύτατα ανθρώπινο, κωμικό, τραγικό, ρεαλιστικό, που καταφέρνει να απεικονίσει τη σύγχρονη πραγματικότητα αλλά και το μέγεθος της ανθρώπινης βλακείας, μέσα από ένα έργο μέσα σε ένα έργο και ένα αυτοκίνητο που θα μπορούσε να είναι και σαλόνι! Έτοιμο για «οτοστόπ» το αυτοκίνητο της παράστασης παίρνει στο δρόμο από τη Θεσσαλονίκη για την Καβάλα, κάθε καρυδιάς καρύδι, δείχνοντας πλευρές θεατές κι αθέατες που υπάρχουν στον καθένα μας!

Παίζουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί Ανδρέας Ελαίας, Δημήτρης Καγιάσας, Βιβή Θεοδωρίδου, Μαριέλα Κωνσταντινίδου, Ρένα Πολίτου, Δημήτρης Κουκιάς, Δήμος Σιούλας, Νίκος Παρασχίδης, Νικηφόρος Θωμαϊδης, Μπάμπης Καρανλίκ, Παναγιώτης Ανθόπουλος, Σάντυ Παπαδοπούλου, Χριστόφορος Μπαρμπαγιάννης, Νικηφόρος Θωμαϊδης, Αγγελική Λαδά, Έλενα Χωματά, Αγγελική Λαδά, Γιούλη Αποκατανίδου, Ελευθερία Τσαρτσάρη και Ιάσμη Μαντζουράνη.

Εκτός της σκηνοθεσίας, ο Christopher Baka, ανέλαβε τη σκηνογραφία και τη μουσική επιμέλεια, ενώ η Γιούλη Αποκατανίδου, είναι βοηθός σκηνοθέτη, η Έλενα Χωματά, ενδυματολόγος, ο Μανόλης Κατσικούλης, φροντιστής, η Μαριλίζα Ζέκου, μακιγιέρ, ο Παύλος Ξανθόπουλος, φωτιστής και η Σάντυ Παπαδοπούλου, υπεύθυνη ήχου. Τέλος, ο κ. Ντουμπουρίδης, ανέλαβε τη διεύθυνση της παραγωγής, ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας τις φωτογραφίες της παράστασης, ο Βαγγέλης Φέρελης, την φωτογραφία της αφίσας και η Κατερίνα Κελέσογλου, το σχεδιασμό της αφίσας και του προγράμματος.

¶γγελος ΚΑΛΟΓΡΗΑΣ

(angelos.kalogrias@gmail.com)
28/11/2011
Μια ακούραστη… «Μηχανή» ευαισθησίας και ανθρωπιάς
Μια ακούραστη… «Μηχανή» ευαισθησίας και ανθρωπιάς
Του Θανάση Σοφιανού εφ. ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ 16/5/2011

Το Εφηβικό Τμήμα της Θεατρικής Μηχανής Καβάλας παρουσίασε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην κατάμεστη αίθουσα «Γ. Α. Παπαϊωάννου» του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, το συλλογικό έργο «Μονόλογοι απΆ τη Γάζα». Οι 10 νέοι ηθοποιοί της Θεατρικής Μηχανής μετουσίωσαν σε μια εξαιρετική θεατρική εικόνα τις σκέψεις, τις εμπειρίες, τους φόβους και τις ελπίδες Παλαιστίνιων μαθητών που βίωσαν την εισβολή των Ισραηλινών και συνάντησαν το απάνθρωπο πρόσωπο του πολέμου τον Δεκέμβρη του 2008. Το «νέο αίμα» της θεατρικής μηχανής έδειξε ελπιδοφόρα δείγματα κοινωνικής ευαισθησία, καθώς συμμετείχε εθελοντικά και με σκληρή δουλειά στο όλο εγχείρημα για έναν ευγενή σκοπό, ενώ η ταύτισή τους με τον ρόλο, αποτελεί δείγμα «ακατέργαστων» ταλέντων και μια ιδιαίτερη υποκριτική δυναμική. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την παράσταση διατέθηκαν εξ ολοκλήρου για τις ανάγκες της Παιδόπολης Καβάλας «¶γιος Γεώργιος», ένα γεγονός που αποδεικνύει ότι η τέχνη μπορεί και θέλει να επιστρατεύει αποτελεσματικά τις δυνάμεις της, οι οποίες είναι ικανές να υποστηρίξουν ηθικά, αλλά και πρακτικά, όπως στην προκειμένη περίπτωση, κοινωνικούς προσανατολισμούς.
16/05/2011
Συγκίνησαν οι «Μονόλογοι απΆ τη Γάζα»
ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ «ΠΑΠΑΆΙΆΩΝΝΟΥ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ
Συγκίνησαν οι «Μονόλογοι απΆ τη Γάζα» του εφηβικού τμήματος της Θεατρικής Μηχανής

Αν και μικρή η αίθουσα «Παπαϊωάννου» σπάνια γεμίζει. Αυτό δεν συνέβη το σαββατόβραδο και ευτυχώς που έγινε έτσι γιατί και τα κείμενα ήταν με μια λέξη συγκλονιστικά και η παρουσία των νεαρών ερασιτεχνών ηθοποιών της Θεατρικής Μηχανής ήταν πάρα πολύ καλή

Αισθήματα συγκίνησης προκάλεσαν στους θεατές οι μαθητές και νέοι ηθοποιοί του Εφηβικού Τμήματος της Θεατρικής Μηχανής Καβάλας οι οποίοι παρουσίασαν προχθές το συλλογικό έργο με τίτλο «Μονόλογοι απΆ τη Γάζα». Αν και η αίθουσα «Γιάννη Ανδρέου Παπαϊωάννου» του Δημοτικού Ωδείου, σπάνια γεμίζει, αυτό δεν συνέβη το περασμένο σαββατόβραδο! Ευτυχώς που έγινε έτσι γιατί και τα κείμενα ήταν με μια λέξη συγκλονιστικά και η παρουσία των νεαρών ερασιτεχνών ηθοποιών της Θεατρικής Μηχανής ήταν πάρα πολύ καλή.

Η παράσταση που έγινε υπό την σκηνοθετική και σκηνογραφική επιμέλεια των Δημήτρη Ντουμπουρίδη και Αντιγόνης Τσαφή, αντίστοιχα, ουσιαστικά είναι μια σειρά μονολόγων – μαρτυριών νέων της Γάζας της Παλαιστίνης ηλικίας από 13 ως 17 ετών. Πρόκειται για εμπειρίες, σκέψεις, ελπίδες, όνειρα και φόβους τους για την εισβολή και τον πόλεμο του Δεκεμβρίου του 2008 που αποκαλύπτουν την φρίκη του πολέμου κι ότι μένει στις εύθραυστες ψυχούλες των παιδιών, τα οποία αναγκάζονται να μεγαλώσουν πριν από την ώρα τους και να πετάξουν σε έναν αιματοβαμμένο σκουπιδοτενεκέ τα όνειρα τους…

Οι μαρτυρίες από τις οποίες αποτελείται η παράσταση καταγράφηκαν με τη βοήθεια ενός θεατροπαιδαγωγού και ενός ψυχολόγου που επεξεργάστηκαν το υλικό που συγκεντρώθηκε από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2010, ενώ η προσέγγιση έγινε με τη βοήθεια τεχνικών του Θεάτρου του Καταπιεσμένου του Αουγκούστο Μποάλ, της Δραματοθεραπείας και των Αφηγήσεων – Παραμυθιών. Η μετάφραση στα ελληνικά έγινε από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το οποίο επέλεξε και τη μουσική που ακούστηκε στην παράσταση, την οποία απέδωσαν οι μαθητές Δήμητρα Κουλαξίζη, Κατερίνα Φλωρέντζη, Δήμητρα Βογιατζόγλου, Χριστίνα Μίσιου, Λαμπρινή Μίγγου, Νίκος Παρασχίδης, Τόλης Ατζεμιδάκης, Ανδρέας Σιαφάκας, Γεράσιμος Γιοβανάκης και Φοίβος – Ευάγγελος Τσελεκτσίδης – Σωτηριάδης.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα έσοδα από την παράσταση θα διατεθούν εξΆ ολοκλήρου στην Παιδόπολη Καβάλας «¶γιος Γεώργιος». Ολοκληρώνοντας αναφέρουμε πως το Εφηβικό Τμήμα της Θεατρικής Μηχανής, απευθύνεται σε εφήβους από 13 έως και 19 χρόνων και δημιουργήθηκε το 2007. Στους κόλπους του διδάσκονται υποκριτική, κινησιολογία, ορθοφωνία, ανάλυση κειμένων, παντομίμα, θεατροπαιχνίδια, μουσική, αυτοσχεδιασμός με τα μαθήματα να γίνονται κάθε Σάββατο στις 11 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο "Πυθαγόρας". Τη σεζόν 2007 – 2008 το «Θεατρικό Εργαστήρι» παρουσίασε τα μονόπρακτα του Ζαν Κοκτό με τίτλο "Θέατρο Τσέπης", για να ακολουθήσουν τα «Αγαπητέ Θεέ» του Ερίκ – Εμμανουέλ Σμιτ (σεζόν 2008 – 2009) και «Του Νεκρού Αδελφού» του Σωτήρη Χατζάκη (σεζόν 2009 – 2010).

¶γγελος ΚΑΛΟΓΡΗΑΣ εφ. ΕΒΔΟΜΗ 16/5/2011

(angelos.kalogrias@gmail.com)
16/05/2011
Μονόλογοι απΆ τη Γάζα
Μονόλογοι απΆ τη Γάζα
12.05.2011
Το Εφηβικό Τμήμα της Θεατρικής Μηχανής παρουσιάζει το συλλογικό έργο: «Μονόλογοι απΆ τη Γάζα», στο Δημοτικό Ωδείο (Αίθουσα Γ. Παπαϊωάννου), το Σάββατο 14/5/2011, στις 9.00μ.μ.
"....τα όνειρα, η ασφάλεια, η ελπίδα και το μέλλον είναι λέξεις που χάνουν το νόημά τους σε μια πόλη που σκοτώνει και το παραμικρό όνειρο..."(¶νας μαθητής 15 χρονών, από τη Γάζα).
"...θα ήθελα να ζω σε μια δημοκρατική κοινωνία, με νόμους, με ειρήνη και με είκοσι κινηματογράφους, για να πηγαίνω να βλέπω ταινίες, να πετάω με τη φαντασία μου και να ονειρεύομαι..." (Ραουάντ μαθήτρια 13 χρονών, από τη Γάζα).
Από τον Νοέμβριο 2009 μέχρι τον Απρίλιο 2010, με τη βοήθεια ενός θεατροπαιδαγωγού και ενός ψυχολόγου, νέοι και νέες 13-17 ετών στη Γάζα της Παλαιστίνης επεξεργάστηκαν και κατέγραψαν σε μορφή μονολόγων τις εμπειρίες, τις σκέψεις, τις ελπίδες, τα όνειρα και τους φόβους τους κατά τη διάρκεια και μετά την εισβολή και τον πόλεμο τον Δεκέμβριο του 2008. Η προσέγγιση έγινε με τη βοήθεια τεχνικών του Θεάτρου του Καταπιεσμένου του Αουγκούστο Μποάλ, της Δραματοθεραπείας και των Αφηγήσεων-Παραμυθιών.
Οι Μονόλογοι των μαθητών από τη Γάζα μεταφράστηκαν στα ελληνικά από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και θα παρουσιαστούν στο κοινό της Καβάλας το Σάββατο 14/5/2011, στις 9.00μ.μ..
Η παρουσίαση των μονολόγων θα γίνει από μαθητές, νέους ηθοποιούς της Θεατρικής Μηχανής. Η εκδήλωση ετοιμάστηκε με πολλή αγάπη, εθελοντική προσφορά και εργασία και η είσοδος κοστίζει 5¤.
Τα έσοδα από την παράσταση θα διατεθούν εξΆ ολοκλήρου στην Παιδόπολη Καβάλας «Αγ. Γεώργιος».

Η Ταυτότητα της Παράστασης:
Συντελεστές
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Δημήτρης Κεραμεύς – Ντουμπουρίδης
Επιμέλεια Σκηνογραφίας: Αντιγόνη Τσαφή
Μουσική: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Παίζουν οι μαθητές:
Δήμητρα Κουλαξίζη
Κατερίνα Φλωρέντζη
Δήμητρα Βογιατζόγλου
Χριστίνα Μίσιου
Λαμπρινή Μίγγου
Νίκος Παρασχίδης
Τόλης Ατζεμιδάκης
Ανδρέας Σιαφάκας
Γεράσιμος Γιοβανάκης
Φοίβος Τσελεκτσίδης – Σωτηριάδης

Το Εφηβικό Τμήμα της Θεατρικής Μηχανής, το «Θεατρικό Εργαστήρι» για εφήβους από 13 έως και 19 χρόνων, δημιουργήθηκε το 2007, για να στεγάσει την ανάγκη των μαθητών να εκφραστούν θεατρικά καθώς και για να προσεγγίσει επιστημονικά αυτούς τους μαθητές. Στο τμήμα διδάσκονται: υποκριτική, κινησιολογία, ορθοφωνία, ανάλυση κειμένων, παντομίμα, θεατροπαιχνίδια, μουσική, αυτοσχεδιασμός. Συχνότητα μαθημάτων - προβών: Κάθε Σάββατο 11π.μ. - 2μ.μ.. Τόπος: Πολιτιστικό Κέντρο "Πυθαγόρας".
- Τη σεζόν 2007 - 2008 το "Εργαστήρι" παρουσίασε τα μονόπρακτα του Ζαν Κοκτό με τίτλο "Θέατρο Τσέπης"
- Τη σεζόν 2008 - 2009 το "Εργαστήρι" παρουσίασε το έργο του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ "Αγαπητέ Θεέ"
- Τη σεζόν 2009 - 2010 το "Εργαστήρι" παρουσίασε το έργο "Του Νεκρού Αδελφού" του Σωτήρη Χατζάκη (αφού πρώτα ολοκληρώθηκε θεματικό εργαστήριο πάνω στα κύρια έργα του Σέξπιρ).
- Τη σεζόν 2010 - 2011 το "Εργαστήρι" ετοίμασε το καινούριο της έργο (αφού πρώτα ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος [Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2010] το οποίο περιελάμβανε εργασία πάνω σε κείμενα του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, αλλά και του Σύγχρονου Ξένου Δραματολογίου )

Εφ. Ξυράφι
13/05/2011
Σελίδα: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12
 
a mediamax production